Ако в Европа всички искат да избегнат ядрена война, то

...
Ако в Европа всички искат да избегнат ядрена война, то
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Северна Корея обеща война на полуострова

Ако в Европа всички желаят да избегнат нуклеарна война, то в Азия към този момент я считат за неизбежна. Поне севернокорейското управление приказва за това все по-откровено. Най-шумно беше изказването, направено на Московската конференция за интернационална сигурност от министъра на защитата на КНДР Кан Сун-нам: „ Съединени американски щати и марионетките в Република Корея трансформират Корейския полуостров и Североизточна Азия в ново нуклеарно огнище на война. "

Генералът преднамерено ли ескалира и плаши? Отчасти да, само че несъмнено не Русия. Думите на министъра са ориентирани към Съединени американски щати – и даже към съответно събитие, което ще се организира в петък. Утре в Кемп Дейвид ще се организира срещата на високо ниво САЩ-Япония-Южна Корея. Джо Байдън ще бъде хазаин на Фумио Кишида и Юн Сок-йол и макар че през последните три десетилетия към този момент имаше дузина срещи в този тристранен формат, тази среща ще бъде първата независима (тоест не се организира в коридорите на интернационалните срещи). Вече я назовават историческа - и ще я организират годишно.

Опитите за основаване на тристранен съюз до момента са несполучливи заради съществени исторически несъгласия сред Сеул и Токио. И в този момент Байдън желае да се възползва от момента, когато последователите на намаляване на японско-корейските несъгласия са на власт в Токио и Сеул и се пробват да формализират тристранно партньорство. Ползите за Съединени американски щати от това са явни - даже не връзката, а доближаването на военния и разследващия капацитет на Япония и Южна Корея ще разреши на американците да засилят своите качества в района. Тоест, вместо двама постоянно враждуващи клиенти, те ще получат двама членове на съюза, обединени от общи цели.

Формално всичко се върти към Северна Корея - нейната ракетно-ядрена стратегия работи като тласък за доближаване сред Токио и Сеул. Ако Съединени американски щати пазят и двете страни от севернокорейската опасност, тогава за какво не могат да изградят системи за сигурност и да противодействат на Северна Корея дружно? Естествено, под американско управление. Американските причини звучат почти по този начин, само че те, несъмнено, са искрено преиначаване.

Защото, макар страха на Южна Корея от КНДР, Сеул и Токио добре схващат защо става въпрос: те се сплотяват не против Пхенян, а против Пекин и Москва. Да, главната цел на всички дейности на Съединени американски щати в Индийск-тихоокеанския район е построяването на система от съюзи против Китай и Вашингтон даже не крие това. И това може да се направи под всевъзможен претекст. В този корейско-японски случай най-лесно е да се употребява " севернокорейската опасност ". Което в реалност не съществува - по-точно е производно на американския напън върху КНДР. Колкото повече искания ще имат американците против Пхенян, колкото повече учения ще организират в южната част на полуострова, толкоз по-осезаемо ще бъде военното им наличие в района и колкото повече Южна Корея и Япония ще се въоръжават, толкоз повече КНДР ще се усеща в заплаха. И толкоз по-страшни и тревожни ще бъдат изказванията на нейните водачи.

Ясно е, че основаването на тристранен съюз ще бъде следващият знак за Пхенян за възходяща опасност от Съединени американски щати, изключително откакто броят на ученията ще се усили, а американските нуклеарни подводници с балистични ракети неотдавна още веднъж започнаха да дебаркират в южнокорейските пристанища. При всичко това Пхенян, несъмнено, няма да бъде първият, който нападна Сеул, и американците ще се опитат да не го ядосват. Общата обстановка в света обаче не е доста удобна за потушаване на възходящото напрежение на полуострова. Пхенян вижда, че в случай че Съединени американски щати към момента чакат да завоюват опосредстван боен спор с нуклеарната суперсила Русия, тогава не може да се изключи никакъв курс на деяние против тяхната дребна нуклеарна суперсила. И никой няма да може да убеди Ким, че Съединени американски щати няма да посмеят да атакуван страната му. По-точно, той ще повярва в това единствено сега, в който се снабди с задоволително количество носители на нуклеарно оръжие.

Съединени американски щати в действителност не мислят да ударят Северна Корея, освен от боязън от ответен удар, само че тъй като са повече от добре с нея като чудовище за Япония и Южна Корея. Плашило, с което могат да бъдат вкарани в антикитайски съюз. Но и тук има несъгласия. Сеул е доста по-малко податлив да взе участие в антикитайския фронт - Китай е значим за него и като стопански сътрудник, и като контраст на Япония. А в Токио, макар всички несъгласия с Китай, те не са подготвени изцяло да последват американците, изключително на фона на съвсем цялостно спиране на връзките с Русия. И за двете далекоизточни страни връзките с нашата страна бяха от огромно значение: за Южна Корея - по-икономически, а за Япония - по-геополитически. След 2014 година Токио и Сеул съумяха да се въздържат от присъединяване в западните наказания, само че предходната година те бяха притиснати и в този момент връзките с Русия последователно отмират. Това единствено по себе си не е в интерес нито на Южна Корея, нито на Япония и включването на борба с Китай в американската тактика е изцяло рисково за тях. Сеул несъмнено ще се опита да се опълчи на това - и още повече няма да желае да тръгне по този път дружно с Япония.

Така Съединени американски щати, несъмнено, ще се опитат да изградят ново тихоокеанско трио, само че има доста малко шансове за неговата резистентност. Южна Корея и Япония са доста подвластни от Съединени американски щати и самите те нямат нищо срещу да употребяват своя запас, с цел да сдържат Китай, само че няма да се жертват в името на удължаването на изчезващия свят в американски жанр.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР