Ако в болницата влизат днес 100 лв., 70 лв. от

...
Ако в болницата влизат днес 100 лв., 70 лв. от
Коментари Харесай

Д-р Ненков: Реформа в здравеопазването може да стане само с огън и меч

„ Ако в болничното заведение влизат през днешния ден 100 лева, 70 лева от тях би трябвало да бъдат дадени на партийното управление, което е назначило шефа й. Откъде ще се вземат пари за заплати? Откъде ще се вземат пари за нови коли за спешна помощ? Пътищата на въздействие обаче са подмолни. Никой шеф на никоя общинска болница не е член на партията на кмета. “

Това сподели някогашният здравен министър и анестезиолог във ВМА доктор Мирослав Ненков пред Българска национална телевизия в отговор на въпрос мит ли е, че в системата на опазването на здравето няма пари.  

„ Решението е огън и меч! Няма друго решение. Няма да стане по цивилизован метод, което съгласно мен значи, че няма да има смяна скоро. Много е хубаво да си приказваме за промяна, само че партията, която има властта, няма да смъкна хората, от които има приход. Защо да ги маха?! Откъде ще си вземе партията прихода, с цел да си купи кебапчетата, с които да си подкупи гласоподавателите? “, разяснява той.

По думите му на Балканите хората не се интересуват от генералното решение на проблемите за всички, а единствено от решаването на личните си проблеми. Това е и повода да не поддържат медиците в техните митинги.

„ Втората причина е, че има дългогодишна ерозия на доверието към хората, които работят в здравната система. Тази ерозия обаче се дължи само на нас, медиците. Ние си го вършим сами. И не можем да чакаме друго, откакто когато пристигна пациент и му се споделя: „ Леле, леле, ти за какво се оперира там? Как можа тъкмо при тези да отидеш, а не пристигна при мен? “ Това е изстрел в главата на всеки един доктор, а освен на този, който е направил интервенцията. Уважаеми сътрудници, когато извършите подобен коментар, не значи, че сте доста готини, а че се изплювате върху цялата здравна система. Това се лекува с образование, само че ще са нужни 200 години “, сподели доктор Ненков.

По отношение на умрялата родилка и детето й във Велинград и митингите против общинската болница, той сподели, че се случват обстановки с съдбовен излаз, а хората умират всеки ден. „ Умират и родилки, и бебета. Ние не знаем медицински какво се е случило. Какво да протестираме? Ако аз както съм пълен, в този момент направя инфаркт, кой ще е отговорен? Ще диря виновност в колата за спешна помощ, или в сътрудника, който е направил катетеризацията? Това нещо „ за какво се оперира там, а не при мен “, води до тези митинги. Роднините са тежко засегнати хора, нещо ужасяващо се е случило с тях, само че не е несъмнено, че сътрудниците са отговорни. Може да са, само че може и да не са. Тези митинги обаче се изтикват на напред във времето и всички викат: „ Ееее, тия точат Касата, единствено за пари мислят “. По-зле ще става! “, безапелационен беше доктор Ненков.

Анестезиологът разяснява и напускащите страната млади лекари, които по думите му не бягат от България поради пари, а поради благоприятни условия. „ Когато става дума за младите експерти, постоянно давам за образец един случай от нашата болница. Гастроентеролог, специализант четвърта година, не може да работи с ехограф, който е от главните средства за слагане на диагнози в неговата област. И на въпрос на изпитващия по какъв начин по този начин не може, специализантката сподели: „ Нашият шеф не дава на никого да пипа ехографа и когато си тръгне на обед, го заключва “. Това момиче не е мързел, а просто не е подготвена от един деребей, който е възприел купения от нас апарат за собствен. И този простак не схваща, че един ден, когато той се оплези, тези, които той не е обучил, ще го лекуват. Затова младежите бягат. Ние би трябвало да се научим сами да носим отговорност, а не да чакаме някой да ни каже “, приключи доктор Ненков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР