Ако в България се роди гений, то това ще бъде

...
Ако в България се роди гений, то това ще бъде
Коментари Харесай

Единственият в света паметник на завистта е в България

" Ако в България се роди талант, то това ще бъде геният на завистта ". Думите са на Елин Пелин и към този момент намират удостоверение, защото се оказва, че единственият в света Паметник на завистта е в България.

Вече 7 години той се извисява над фонтаните в центъра на Хасково. Тежи 1 звук, излят е от бронз и е висок 3 метра. Като в легендата за Икар и тук индивидът е разперил ръце, с криле в порив да полети. Но две големи, грозни ръце хващат крилете му, с цел да ги пречупят.

Авторът на паметника Господин Тенев-Гуспата споделя, че с цел да се пресъздаде завистта, тя би трябвало да се изучи и обмисли доста добре. " Да знаеш доста добре какво правиш, да бъдеш необорим за всяко едно нещо и за всеки един подробност, за всяка една позиция, за всяка една поза, било дреха ", споделя той.

Работата към паметника лишава близо година и доста труд на създателя, само че резултатът е впечатляващ. Авторът обаче не един път е усещал завистта на гърба си.

" Гуспата, вика доста хубави работи прави, само че няма обучение. Ех, демон да го вземе, несъмнено е познал, не знам за какво толкоз ги нервира това, че нямам обучение. Много хора са се потвърдили по един или различен метод, като вършат изкуство ", добавя скулпторът.

Според него няма благородна злоба, това е тичане от отговорност и избавяне от тематиката сега.

Творби на Господин Тенев има в Хасково и на доста други места. Сред тези, които влизат в разнообразни албуми на родни създатели са Хасковски каун, паметникът на художника Димитър Иванов - Лицо, където е съавтор с Петър Панчев.

Паметникът на завистта е повдигнат напълно с дарения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР