Ако утре Русия реши да прекъсне бойните действия, това е

...
Ако утре Русия реши да прекъсне бойните действия, това е
Коментари Харесай

Политолог: Войната в Украйна е война срещу Европа

Ако на следващия ден Русия реши да прекъсне бойните дейности, това е краят на войната, а в случай че Украйна реши да прекъсне бойните дейности, това ще е краят на Украйна. Ситуацията най-малко в идващите 12 месеца по-скоро ще ескалира, в сравнение с ще се успокоява и мисля, че това го усещат всички. Това разяснява в " Панорама " политологът Иван Кръстев.

По думите му в обръщението на Путин отпреди три дни не става дума за прекъсване на войната.

" Един от съветските блогъри сподели, че нито един от хората, които са били в залата, до момента в който президенът Путин чете своята тирада, нямат наследник или щерка, които да се бият в Донбас ".

През последната година станаха доста неща, които човек не можеше и да си показа - никой не вярваше, че Украйна ще издържи цяла година, никой не си представяше, че Германия няма да получава съветски газ, също така съветската стопанска система е оказа доста по-издържлива, разяснява политологът.

" И двете страни са уверени, че времето работи за тях. Все повече приказваме за войната като военни стратези, а представете си следните неща - 15 милиона души сега не живеят в Украйна там, където са живели. Степента на разрушението е нещо, което не е задоволително забавно за хората, тъй като първоначално ние внезапно се шокираме, само че след това този потрес ни идва допълнително и се опитваме повече да не приказваме за тези неща ".

Европейците от ден на ден си дават сметка, че това е война против Европа, съобщи той. Коментира още, че за хората в Русия, Индия, Китай и Турция това не е тяхната война, тъй като в Европа гледаме на тази война като имперска, само че страни в Африка и Латинска Америка виждат на страната на украинците някогашните колониални сили, уточни политологът.

" Светът не е на страната на Русия, той просто желае тази война да свърши, без да се интересува по какъв начин. Нямаме право да се сърдим на хората за това, тъй като когато европейските дипломати отидат на далечно място, преди още да са видели какво става, оферират войната да свърши. Това е европейска война и тя демонстрира, че Европа е изгубила чувството си за центъра - към този момент не всичко, което се случва тук, е световна политика ".

Проблемът не се крие във високите сметки и икономическите проблеми, защото това не е първата рецесия, която Старият континент претърпява през последните години, счита Иван Кръстев.

" За Европа това, което става в Украйна е краят на света по този начин, както си го представяхме. Цялата концепция на Европа за това по какъв начин наподобява света се базираше на обстоятелството, че в случай че ти мощно търгуваш с някого, шансът той стартира война против теб е нула, както и че военната мощност няма значение. Третото нещо, към което европейците не се отнасяха съществено, беше националистическият сантимент. "

Европа, а и Украйна се оказаха неподготвени за война, сподели Кръстев и разяснява, че в деня на напускането на американците от Афганистан, армията на страната се е оказала по-добре въоръжена от армията на Украйна преди началото на съветската инвазия.

Много страни претърпяха промени - Германия, която беше уверена, че в никакъв случай няма да взе участие повече във война, вложи милиарди евро във превъоръжаване на армията си след началото на спора в Украйна, подсети политологът.

Кризите през последните години - от ковид до войната, са свързани една с друга, тъй като публичното мнение се трансформира по способи, които не сме си представяли, счита Иван Кръстев.

" По време на ковид всевъзможни хора взимаха персонални решения какво ще създадат и какво няма да създадат и главното нещо беше, че най-важното е животът. Изведнъж стартира войната и ти се появява цяло едно потомство, което ти споделя: за мен животът няма смисъл, в случай че не го пребивавам по метода, по който желая ".

Появява се едно ново и друго потомство, децата на днешното време молят родителите си да им подаряват играчки оръжия, сподели още той.

Проблемът на България е, че тя хем е в този свят, хем не - в страната няма сериозен диалог за тази война, разяснява Иван Кръстев.

" Единствената и в никакъв случай несвършваща война у нас е електоралната и това е нещото, което доста ме плаши, тъй като една от особеностите на това е да мислиш, че в света в който живееш, ти си фен и нищо не може да ти се случи, с изключение на да не те пуснат още веднъж на стадиона ", съобщи Иван Кръстев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР