Ако утре имаше референдум за влизането на Сърбия в Европейския

...
Ако утре имаше референдум за влизането на Сърбия в Европейския
Коментари Харесай

51 процента от сърбите са против влизането на страната в ЕС

Ако на следващия ден имаше референдум за влизането на Сърбия в Европейския съюз, 34 % от жителите биха дали своят вот " за ", само че единствено 17 считат, че би трябвало да създадат избрани отстъпки поради напредването към Европейски Съюз, а срещу влизането в Европейски Съюз са 51 % от интервюираните, бе декларирано през днешния ден на представянето на резултатите от анкета на социологическата организация Демостат, оповестява белградският вестник " Данас ".

На представянето на изследването " Външнополитически ориентации на жителите на Сърбия " Сречко Михайлович от Демостат уточни, че 58 % от интервюираните считат, че Сърбия не би трябвало да съгласува своята външна политика с Европейски Съюз, до момента в който 33 % считат, че Сърбия би трябвало да направи това.

На въпрос какво би трябвало да създадат управляващите в Сърбия, 43 % от интервюираните считат, че управляващите би трябвало да отхвърлят влизането на Сърбия в Европейски Съюз, а 30 % са на мнение, че управляващите би трябвало да одобряват влизането на Сърбия в Европейски Съюз.

На въпрос дали Сърбия би трябвало да се причисли към един от двата световни международни блока, 40 % считат, че Сърбия би трябвало да вземе страна, а 37 % са на мнение, че не би трябвало да избира един от двата блока.

81 % от интервюираните считат, че Сърбия непременно би трябвало да резервира своята индиферентност, а 80 % декларират, че Белград не би трябвало да вкарва наказания против Русия.

Отговаряйки на въпрос кой е виновен за актуалното състояние в Украйна, седем % от интервюираните са показали Русия, три % считат, че Русия е по-отговорна от Украйна, 17 % считат, че за обстановката е най-отговорна НАТО, а 54 % са на мнение, че НАТО е напълно виновна.

Ако идната седмица в страната имаше парламентарни избори, за Сръбската прогресивна партия биха дали своят вот съвсем половината от интервюираните, уточни Михайлович, Партията за независимост и правораздаване би получила 10 %, а Социалистическата партия на Сърбия - 9 % от гласовете.

Когато става въпрос за политиците, 46 % имат най-голямо доверие в Александър Вучич, 6 % имат най-голямо доверие в Здравко Понош и Ивица Дачич, а 27 % нямат доверие в нито един политик. От международните водачи 45 % имат най-хубаво мнение за Владимир Путин, Си Дзинпин се харесва от 12 %, а Еманюел Макрон от 11 % от интервюираните.

От водачите на прилежащите страни на-голям брой интервюирани имат най-хубаво мнение за Виктор Орбан (37 процента) и Милорад Додик (28 процента).

За жителите на Сърбия най-близки нации измежду прилежащите страни са черногорците (34 процента) и македонците (24 процента), минимум близки са албанците (4 процента). Проучването е било направено сред 13 и 22 юни и в него са взели участие 1203 сръбски жители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР