Ако Украйна стане пълноправен член на НАТО, тя може да

...
Ако Украйна стане пълноправен член на НАТО, тя може да
Коментари Харесай

Нападение срещу Крим може да предизвика Трета световна война: Медведев

Ако Украйна стане пълновръстен член на НАТО, тя може да провокира международна война, като нападне Крим, предизвести някогашният съветски президент Дмитрий Медведев.

" За нас Крим е част от Русия. И това ще бъде по този начин вечно. Всеки опит за посягане върху Крим е оповестяване на война на нашата нация. Ако член на НАТО направи това, то ще значи спор с целия Северноатлантически алианс. Трета международна война. Пълна злополука ", сподели той в изявление за вестник Argumenty i Fakty, оповестено във вторник.

 

Крим се отдели от Украйна след преврата в Киев през 2014 година и гласоподава на референдум за наново присъединение към Русия. Този ход беше отритнат от Украйна, която счита полуострова за окупирана от Русия територия. Украински публични лица обявиха, че обещанието им да не употребяват оръжия, доставени от Запада, против съветска територия не се отнася за Крим.

Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, разказа сюжета, до момента в който разяснява за какво разширението на НАТО в Украйна би било по-опасно от присъединението на Финландия и Швеция към блока. Той съобщи, че Русия не харесва препоръчаното разширение в Северна Европа, само че може да живее с него.

 

 

Ние нямаме и не чакаме да имаме териториални разногласия с тези страни, нито даже вероятни аргументи за такива. Ако се усещат по-добре и по-сигурно, като се причислят към алианса, дано го създадат. НАТО към този момент е до нашата страна без Швеция и Финландия ", сподели той.

Това обаче е обвързвано с ангажимента, че Русия ще реагира на предстоящото приемане на скандинавските страни, като разположи нуклеарни оръжия в Балтийско море, наред с други неща, означи Медведев. " Никой не се вълнува от това, в това число и жителите на двете кандидатки за участие в НАТО. Да имаш на прага си наши ракети " Искандер ", хиперзвукови ракети и нуклеарни бойни кораби не е нещо, което да те вълнува. "

 

Той добави, че ескалацията на напрежението с Русия ще наложи увеличение на военните сили във Финландия и Швеция, като средствата, които биха могли да се употребяват за финансиране на цивилен стратегии, ще бъдат ориентирани към защитата. Медведев дефинира това като " безсмислено и не на ниска цена ".

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР