Ако Украйна не успее на бойното поле през следващите няколко

...
Ако Украйна не успее на бойното поле през следващите няколко
Коментари Харесай

Украинския ужас - това е само началото. САЩ могат да дадат на Киев ядрено оръжие или да пуснат полската армия

Ако Украйна не успее на бойното поле през идващите няколко седмици, тя ще загуби територии за доста години, съгласно Греъм Елисън, професор по обществена администрация в Харвардския университет " Дъглас Дилън ".

„ Освен в случай че украинските сили през идващите седмици не са по-успешни, в сравнение с са били до момента, Украйна няма да си върне цялата територия в границите на 16 години “, написа той в публикацията си във Вашингтон пост.

В същото време Елисън не посочи за какво са толкоз доста години, само че съгласно него поддържането на невъзможност на фронта в близко бъдеще ще докара до преход на спора към нова фаза.

„ Ако украинските сили останат в застой през цялото лято, би трябвало да чакаме политическото измерение на тази война да дефинира хода на събитията ", сподели още той.

" Много последователи на Украйна в Европа и даже в Съединени американски щати ще се причислят към Глобалния Юг, призовавайки и двете страни да спрат убийствата и да стартират съществени договаряния за преустановяване на огъня “, уверен е специалистът.

Според него, при положение на съглашение, всяка от страните ще разгласи за победа тези достижения, които ще бъдат реализирани от тях все още на преустановяване на огъня. В подобен случай светът ще чества края на военните дейности и ще го назова „ мир “.

Откъде идват тези цифри за какъв брой седмици и шестнадесет седмици? Как да разбираме това изказване? Търсят ли Съединени американски щати способи за преустановяване на спора? Или това е следващият опит за вкарване на ВСУ в борба?

- В този случай това не е нищо повече от частно мнение - сходни постоянно се изричат в западната преса - уверен е Всеволод Шимов, консултант на президента на Руската асоциация за балтийски проучвания.

- Но е явно, че западните уредници са в действителност недоволни и обезсърчени от хода на " контраатаката ", на която залагаха огромни суми.

Те чакаха да пробият съветската защита със относително дребни сили, само че това не се получи. Това значи, че за по-нататъшно нахлуване Украйна ще би трябвало да се въоръжи още повече и това към този момент може да провокира опозиция в доста западни страни.

" СП ": Няколко седмици? Отново числа от тавана? Или има някакъв смисъл? Отново 16 години - по какъв начин да разбираме това?

- 16 години очевидно са взети от тавана. Очевидно става дума за прекосяване на спора към нескончаем етап на ниска активност с действително заледяване на линията на прикосновение. Това може да продължи безпределно дълго и ще зависи не толкоз от Украйна, колкото от готовността на западните куратори да я въоръжат в допълнение и да преминат към нова ескалация.

Що се отнася до времето на самата „ контраатака “, то ще зависи от това какъв брой интензивно ще бъде избита украинската жива мощ и оръжие.

Можете да изгорите цялата войска доста бързо в опит да пробиете фронта с маса. Можете да действате по-икономично, пробвайки се да прегризете съветската защита в избрани региони и да се движите на дребни стъпки, надявайки се, че в последна сметка това ще даде някакъв кумулативен резултат и ще срине фронта. Това е по-разширен сюжет. Никой не може да даде точни дати.

" СП ": Какво значи " задънена улица " за Въоръжените сили на Украйна? И за какво неговото опазване би довело до прекосяване на спора в нова фаза?

- Ако Украйна изгори най-боеспособните формирования в несполучливо " контранастъпление ", ще би трябвало да моли Запада за спомагателна поддръжка. Освен това мобилизационният запас не е безграничен. А Западът е подготвен да се бие с украински ръце, само че не и със личните си.

Ролята на задграничните наемници ще пораства, само че и на тях би трябвало да се заплаща и то очевидно не от надупчения украински бюджет. Това е задънена улица.

Вторият вид е да се спестят запаси, само че това е действителното отменяне на широкомащабни настъпателни интервенции. Освен това Русия също е нащрек и укрепва защитата, окопавайки се на нови територии.

След известно време Украйна може да се изправи пред същия проблем, с който Русия се сблъска в Донбас - в лицето на мощни ешелонирани укрепени региони, които е съвсем невероятно да бъдат завладяни с взлом. Това също е задънена улица.

" СП ": А каква може да е новата фаза? Изглежда, че и двете страни не са подготвени за решителна атака по целия фронт...

- Най-вероятният сюжет в тази ситуация е действително заледяване на спора по съществуващата демаркационна линия с дребни промени.

Най-вероятно това също ще бъде краткотрайно мъртвило, т.к. актуалната настройка, с Донецк и Горловка под обстрел и уязвим сухопътен кулоар към Крим, не е удобна за дълготрайна стабилизация.

" СП ": Според Елисън, при положение на съглашение, всяка от страните ще разгласи за победа тези достижения, които ще бъдат реализирани от тях все още на преустановяване на огъня. В този случай, счита специалистът, светът ще чества края на военните дейности и ще го назова „ мир “. Съгласен ли сте? Може ли Украйна да се откаже да си " върне териториите ", в случай че не може да го направи в избран период?

- Няма да има мир като подобен, с изключение на може би помирение. Нито Украйна, нито Западът ще се откажат от искания за цялата територия на някогашната Украинска ССР.

От своя страна Русия също не е решила личните си проблеми със сигурността. Кримският кулоар е тъничък и може да се обстрелва, Донецк остава под непрекъсната опасност. И в случай че си спомним, че в този момент „ старите “ територии на Руската федерация също са под опасност...

" СП ": А Русия? В последна сметка има задача най-малко - да освободим тези територии, които по конституция към този момент са наши територии. Да не приказваме за Харков, Одеса...

- Да, това също е конфликтен фактор. Украйна изхожда от териториалната си целокупност в рамките на Украинската ССР, Русия - от резултатите от референдумите през 2022 година Така даже и чисто юридически страните имат взаимни искания една към друга и не могат да се схванат.

Друг е въпросът, че нито едната, нито другата страна през днешния ден съумяват да доближат мечтаните граници. Това приказва в интерес на прекосяването на спора в нескончаем етап. Ситуацията доста припомня на арабско-израелския спор, където Израел и Палестина в действителност съществуват в паралелни политически и правни вселени и си слагат взаимно изключващи се условия. Това може да продължи десетилетия.

В момента няма значение каква времева рамка за Украйна да реализира победа или непобеда се назовава: всички цифри са от тавана “, сподели Владимир Лепехин, шеф на Института на ЕАИС.

- Едно е несъмнено: Западът, който към този момент стартира да усеща върху себе си отрицателните последствия от борбата в Украйна, се нуждае от бърза победа за Украйна и по всевъзможен метод приканва Украйна към уверено нахлуване против съветските войски.

" СП ": Какво значи - няма да върне територията най-малко за известно време? Вярват ли Съединени американски щати, че териториите, трансформирали се в съветски, даже теоретично могат да бъдат върнати на Украйна? Че Русия ще се откаже от тях?

– Западът постоянно мисли за възмездие. И в случай че през днешния ден загуби в съветското направление, това не значи, че е изгубил вечно. Нищо не пречи на западните стратези да допускат, че да вземем за пример след няколко цялостни изборни цикъла (т.е. след 16 години) няма да зародят условия, с цел да се удари още веднъж Русия с ръцете на същата Украйна, която може да бъде готова за прокси война в границите на даден интервал.

Между другото, след 16 години ще израсне ново потомство украинци, които ненавиждат руснаците повече от настоящето потомство.

" СП ": Според Алисон продължаването на безизходицата на фронта в близко бъдеще ще докара до преход на спора в нова фаза. Ще докара ли и в каква?

- Конфликтът може да премине в нова фаза към този момент не от ръцете на украинците, а от ръцете на натовските военни. Именно стратезите на алианса дефинират бъдещето на спора в Украйна през днешния ден.

Има два разновидността за преход на военните дейности към нова фаза: първият е обвързван с прехвърлянето на по-разрушителни оръжия в Украйна, до нуклеарни оръжия; вторият е обвързван с влизането във военни дейности на страната на Украйна на някои страни от НАТО, да вземем за пример Полша.

" СП ": Според него, в случай че украинските сили останат в застой през лятото, би трябвало да чакаме, че политическото измерение на тази война ще дефинира хода на събитията. Какво е политическото измерение? За изборите в Съединени американски щати ли приказват? Наистина ли Западът се нуждае от резултат до есента?

— Политическото измерение са радикалните решения на водещите западни страни. От моя позиция, в случай че демократите считат, че губят изборите, или в случай че Байдън е в действителна заплаха от импийчмънт, Вашингтон може да се опита да усъвършенства своите каузи, като ускори военните интервенции против Руската федерация.

И, несъмнено, това ще бъде обвързвано освен със смъртоносни действия. За демократите е значима успеха в осведомителното пространство и за това те могат да се решат на някои провокации, които ще им разрешат да стартират мощна медийна акция против Руската федерация в интерес на Съединените щати и сегашния президент Байдън.

" СП ": Много специалисти считат, че задачата на Съединените щати е да отслабят оптимално Русия, за това е належащо спорът просто да продължи колкото е допустимо по-дълго. Съгласни ли сте с това? И какъв брой дълго могат да го поддържат? Пушечното месо и оръжията са склонни да свършват...

- Съединените щати могат да поддържат спора в Украйна колкото е допустимо по-дълго - до последния украинец, а даже и по-късно да предизвикват закани към Руската федерация в други направления - в Беларус, Южен Кавказ, Молдова и така нататък

Важно е освен да се отслаби оптимално Русия, доста по-важно е да се лиши Руската федерация от независима геополитическа субектност. Русия не би трябвало да се трансформира в полуколония на Запада и Европейския съюз, а в същинска колония на Съединени американски щати.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР