Ако учениците от Украйна са малко, ще бъдат бъдат разпределяни

...
Ако учениците от Украйна са малко, ще бъдат бъдат разпределяни
Коментари Харесай

Учениците от Украйна в смесени или в отделни паралелки според броя им

Ако учениците от Украйна са малко, ще бъдат бъдат разпределяни в паралелките, само че в случай че са повече тези деца, тъй като чакаме и това да се случи, ще бъдат направени и нови паралелки. В момента единственият явен проблем е обвързван с детските градини в София, тъй като в тях няма места, сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на съвещанието на Комисията по образованието и науката в Народното събрание в отговор на настоящ въпрос от Движение за права и свободи за децата и учениците от Украйна, които идват в България - по каква процедура ще се записват в българските детски градини и учебни заведения.

Министър Денков изясни каква е процедурата за записването на украинските деца в българските учебни заведения и детски градини. Той сподели, че всеки украинец, пристигнал у нас, би трябвало да подаде молба за филантропична помощ или за статут, като доста бързо получава номер, документ, че това се е случило. За децата и учениците от Украйна на уеб страницата на Министерството на образованието и науката е оповестена декларация по пример, с телефон за връзка. И с молба към съответното Регионално ръководство на образованието (РУО) се вписват имената на детето, какви непознати езици знае, след което експертите в РУО би трябвало да насочат детето към съответното учебно заведение.

Има компликация обаче, която е обвързвана със здравния статус и с имунизациите на децата от Украйна, сподели министър Денков. Той добави, че и през днешния ден е приказвал по този въпрос със здравния ни министър дали ще може да се получи такава информация за здравни регистри от Украйна. Ако това не е допустимо, въпросът ще се взема решение посредством Регионалните здравни инспекции, изясни просветителният министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР