Ако трябва да продължи България достойно по този път, то

...
Ако трябва да продължи България достойно по този път, то
Коментари Харесай

Радев призова адвокатите да утвърждават духа на закона, не буквата

" Ако би трябвало да продължи България почтено по този път, то би трябвало да следваме и безкористния блян на нашите предшественици в одобряването на правото не като писмен знак, а като дух ".

С тези думи президентът Румен Радев поздрави юристите във връзка отбелязването на 130-годишнина от приемането на първия Закон за юристите и професионален празник на българската адвокатура.

Президентът акцентира, че от ден на ден нараства ролята на адвокатурата в одобряването на закона на справедливостта и отстояването на позиции.

Радев прикани жителите да вървят към една по-справедлива и демократична България.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова съобщи, че денят е незабравим и приветства цялата 14 -хилядна адвокатска общественост.

По думите ѝ българската адвокатура е изправена пред решения, които са вълнували и предците ни.

Тя означи, че повече от всеки път е належащо да се работи за одобряване на върховенството на адвокатурата.

" Без отбрана няма правораздаване, а без правораздаване, няма държавност ", посочи Негенцова.

Първият Закон за юристите е признат от петото Обикновено Народно заседание на 22 ноември 1888 година. Преди това Законът за устройство на съдилищата не е установявал корпоративно устройство на адвокатската специалност, като приемането на юристите се е случвало посредством " приписване " към Окръжен съд и прилежащи условия и документи, които са разрешавали на юристите да упражняват специалността си.

Адвокатите са били подчинени на съдилищата, като зам.-министърът на правораздаването се е употребил с необятни пълномощия. Първият закон за юристите работи 30 години - до 1925 година

По случай празника беше показана и книгата на проф. Пенчо Пенев, озаглавена " Адвокатът, Конституцията, използваното право ".

Нейната цел е да насочи вниманието към смисъла на висшия закон на страната в правосъдния развой.

На тържествената гала оценки за работата си получиха изявени юристи от цялата страна.

От името на Министерство на правораздаването беше връчен плакет на ръководителя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова за добра взаимна работа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР