Ако трябва да посочим конкретен пример за това коя е

...
Ако трябва да посочим конкретен пример за това коя е
Коментари Харесай

10 изумителни факта за символа на Берлин

Ако би трябвало да посочим съответен образец за това коя е най-отличителната забележителност на Берлин, надали ще се затрудним изключително.
 Бранденбургската врата iStock photos/Getty images
И откъм символно значение, и откъм историческа забележителност сама по себе си, Бранденбургската врата печели това съревнование без каквато и да е конкуренция. Както е известно, тя бележи границата сред Източен и Западен Берлин и неслучайно и до през днешния ден е измежду обичаните атракции на туристите в Германия.
 Бранденбургската врата Guliver/Getty Images

 Бранденбургската врата Guliver/Getty Images
Всъщност, уверени сме, че огромна част от хората, които й се любуват и я увековечават с фотоапарат в ръка, даже не знаят, че тя в действителност съществува от епохи. 

 enlightened Съществувала е доста по-отдавна, в сравнение с си представяме. Всъщност е била на това място още през 17 век, просто е била напълно друга като размери и е имала две колони и дребна наблюдателница. Казвала се е " Вратата на зоопарка ", тъй като... по това време е била вход на зоологическа градина. 

 enlightened Преустройката й се е случила през 1788 година, когато крал Фридрих Вилхелм II е поискал тя да бъде решена в типичен жанр и вместо да е по общоприетия римски модел, да се вземе като образец Акропола в Атина... както и станало.

 enlightened Настоящите й размери са - височина от 26 метра и ширина от 65. Състои се от 12 обособени колони, формиращи проходи. До 1918 година, междинният бил непокътнат за Кралското семейство.

 enlightened Безспорната атракция на Бранденбурската врата е красивата й статуя, добавена към нея през 1793 година. Тя показва крилатата богиня на успеха Виктория, ръководеща карета, теглена от 4 коня. Любопитен факт е, че първичната фигура в действителност била гола, само че малко по-късно било преценено, че е добре да й бъде сложено покривало.

 enlightened Бранденбургската врата е единствената съхранила се от така наречен градски врати на немската столица, като първичното й име е Портата на света. 

 enlightened През Бранденбурската врата през 1806 година е влезнал и Наполеон Бонапарт. Тогава той стартира договаряния по преместването на колесницата в Париж, като по-късно тя фактически отпътува за Франция. Престоява там 7 години, само че в никакъв случай не е излагана пред аудитория. 

 enlightened По време на Берлинската борба в края на Втората международна война в Европа, Бранденбургската врата е съществено развалена. Арката е възобновена изцяло през 1956 година, а квадригата с триумфалната корона (както се назовава скулптурата) през 1958 година.

 enlightened В продължение на 28 години Бранденбурската врата разделя града на две. Край 160-километровата строго охранявана стена намират гибелта си доста хора, пробвали се да избягат на Запад. Преградите са махнати едвам през есента на 1989 година. Но това е нещо, което надали в миналото светът ще не помни...

 enlightened През новогодишната нощ на 1990 година фигурата на колесницата е съществено развалена и възобновена през идната година. Реставрирана е и другата част от портата. През 2002 година е решено през нея повече да не минават транспортни средства. Така е и до през днешния ден

 enlightened Бранденбургската врата е очевидец и директен участник в редица огромни събития в немската история. Под нея дефилира Бисмарк, когато сплотява Германия и Хитлер, когато взема властта. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР