Ако трябва да опишем икономиката с модна терминология, смело бихме

...
Ако трябва да опишем икономиката с модна терминология, смело бихме
Коментари Харесай

Румънски грахов продукт с български инвеститор и посока Западна Европа

Ако би трябвало да опишем стопанската система с фешън терминология, самоуверено бихме могли да кажем, че зеленото е новото черно. В случая с румънската компания Verdino можем да отидем още крачка напред и да заявим, че зеленото е новото месно.

Създаденото преди две години сдружение създава така наречен различни месни артикули на растителна основа, като употребява грахов протеин. А " зелената " философия е залегнала даже в името ѝ - verde в действителност е румънската дума за зелено. Отскоро в историята и към този момент има връзка и с черното - преди няколко седмици Verdino притегли като вложител българския фонд BlackPeak Capital, който в идващите няколко години ще влага в растежа на бизнеса до 8 млн. евро против миноритарен дял.
Семената на растежа
За късата си история румънската компания към този момент има обилни достижения - тя създава към 60 хранителни продукта, които продава в над 2000 магазина в родината си и в още шест европейски страни - Швейцария, Холандия, Испания, Северна Македония, Сърбия и Англия. За още 12 страни пък са подписани съглашения за дистрибуция, като на някои от пазарите (сред които и България) тя към този момент е почнала. Производствената й база в румънския град Алба Юлия е с потенциал от близо 50 тона на ден, а упованията са тази година приходите да са от порядъка на 6 млн. евро, споделя съоснователят и изпълнителен шеф на Verdino Еберхарт Радукану. Това обаче е единствено началото - проектите за напредък са доста по-амбициозни. И тук идва ролята на новия вложител, който да помогне за реализирането им.
Компанията създава към 60 продукта - бургери, кебапчета, кайма, салами, наденици, колбаси, хот-дог, сирена с кокосово масло, пици и специалитети на растителна основа като мортадела с шам фъстък, пеперони и бекон. Характерното е, че са основани на грах. Източник: Verdino
Голямата цел на Verdino, която към този момент е водач в сегмента си в Румъния с дял от над 60%, е да се наложи на пазарите във Англия и Германия, които са най-големите за така наречен растителни месни артикули. Задачата, която си слагат мениджърите и новите им сътрудници от BlackPeak, е в идващите пет години приходите да доближат 100 млн. евро. На пръв взор извънредно амбициозна цел, само че не и в случай че проучваме по-сериозно числата, както изяснява Радукану. По думите му все още целият пазар на заместващи месото артикули в Румъния се прави оценка на към 5 млн. евро, до момента в който във Англия става дума за над 600 млн. евро, а в Германия - за близо 500 млн. евро. Сходни са и данните, оповестени от статистическата платформа Statista, съгласно които за интервала от октомври 2019 година до септември 2020 година продажбите на заместващи месото артикули във Англия са били за над 502 млн. евро, а тези в Германия - близо 357 млн. евро (виж графиката), само че пък растежът на немския пазар е по-бърз, регистрират от платформата.
Реклама
" Тоест за тези два пазара приказваме за размери от над 1 милиарда евро ", отбелязва Радукану. " Ние започнахме в Румъния преди две години от нулата и общите ни продажби към този момент са 5-6 млн. евро, като делът на износа в тях все още е към 15%. Ако тук реализираме такива размери, упованията ни са със стъпването в Германия да вземем за пример да създадем най-малко 10 млн. евро продажби. А защото приказваме за категория, която пораства с двуцифрени темпове, задачата не е непостижима ", показва той. По думите му, въпреки съответният бюджет за идната година към момента да не е подготвен, упованията на компанията са приходите да са в диапазона 20-27 млн. евро. " Ще се развиваме малко по малко, само че приказваме за доста бързо възходящ пазар, с цел да сме в крайник с него, желаеме да ускорим развиването си - което беше и повода да търсим нови вложители ", споделя мениджърът.
Опит с храни
Зад бързия напредък досега, освен това в необикновените условия на пандемия, стоят насъбраните опит и контакти от основателите на Verdino - Еберхарт Радукану и Раул Чиуртин, в хранителната промишленост. Чиуртин е дълготраен управител на водещия румънски производител на млечни артикули Albalact, който дружно с татко си приватизира през 1999 година, а през 2016 година продава на френската група Lactalis. Радукану пък има над 20-годишен опит в немския производител на натурални съставки и добавки за хранително-вкусовата индустрия Döhler. Двамата стоят и зад румънския производител на консервирани храни Prefera Foods.
Видях артикул, купих дял
Срещата с BlackPeak Capital става съвсем инцидентно. При структурирането на към екипа, ръководен от Росен Иванов и Ивайло Господинов, се причисли и румънският управител Дориан Маковей, който в действителност " открива " Verdino. " Той просто ги беше видял на щанда, доста му бяха харесали и се свърза с тях ", споделя Росен Иванов. Това, с което компанията печели интереса на българския фонд, е от една страна, необятното продуктово портфолио и положителният усет, който по думите на Иванов " е в действителност доста непосредствен до същинско месо ", а въпреки това, визията на създателите на Verdino да развиват личен бранд и още от началото да работят, с цел да го скалират бързо.
Реклама
" Освен да са водещи в района, действително главният пазар е Западна Европа, главно Германия и Англия, и в действителност доста от напъните са фокусирани върху тези пазари - продуктите към този момент се оферират в една верига в Англия, чака се това да стане скоро и в Германия. Там е главната посока на развиване - и нашият капитал е да поддържа компанията в тази посока ", изяснява Иванов. И добавя, че с помощта на вкусовите си качества продуктите на Verdino могат да са задоволително конкурентни и на западните пазари, а постигането на към 10% дял в продажбите на различни месни артикули в Германия и Англия би било превъзходен резултат.
Източник: Verdino Вегетарианци и освен
Основната потребителска група, към която Verdino се насочва, е на така наречен флекситарианци. С термина, формиран от британските думи flexible (гъвкав) и vegetarian (вегетарианец), се отбелязват хора, които се хранят най-вече с артикули с растителен произходи и по-рядко употребяват месо. Мотивацията им е друга - от религиозни ограничавания, през блян за управление на телесното тегло и здравни съображения, до угриженост за правата и благосъстоянието на животните и/или за околната среда.

Според отчет на Euromonitor точно флекситарианците, наричани още полувегетарианци, са главният мотор за растящата известност на питателните артикули на растителна основа в световен мащаб. Проучването на консултантската компания демонстрира, че към 2020 година делът на хората, които интензивно лимитират потреблението на храни с скотски генезис, без да ги изключват изцяло от диетата си, към този момент е 42%. Тази стойност е много по-висока при представителите на така наречен потомство Z, където делът е 54%, до момента в който с така наречен бейби-бумъри, при които едвам 34% интензивно заобикалят месо и скотски артикули. За съпоставяне, веганите и вегетарианците съставляват надлежно 4% и 6% от потребителите в международен мащаб, регистрират от Euromonitor.

Стратегията на румънската компания е да предложи оптимално необятен подбор от артикули, освен това на налична цена. Към момента компанията създава към 60 разнообразни продукта, измежду които бургери, кебапчета, кайма, салами, наденици, колбаси, хот-дог, сирена с кокосово масло, пици и специалитети на растителна основа като мортадела с шамфъстък, пеперони и бекон. Характерното е, че са основани на грах, а не на соя, което ги прави подобаващи и за консуматори с алергия към соята и соевите артикули.
Източник: Verdino Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Право 3 Право 1 Енергетика 2 Право 3 Отбрана 1 Право 2 Енергетика 3 Икономика Реклама
По думите на Радукану през идната година следва и разширение на портфолиото. " Целта ни е да сме доставчикът на най-достъпните протеини на растителна основа - тъй като има доста артикули, които са доста скъпи.

Плановете за идващите години включват разширение и на самите индустриални мощности - в началото в Румъния, където упованията са потенциалът да се усили 2-3 пъти. След 2 години пък се планува създаване на цех и в Германия, а на идващ стадий - и във Англия.
ИнвеститорътВторият фонд за дялови вложения на ръководената от Росен Иванов (на снимката) и Ивайло Господинов BlackPeak Capital беше структуриран в средата на 2021 година с първичен капитал от 68.5 млн. евро. Амбицията му е да влага сред 5 и 10 млн. евро против миноритарно дялово присъединяване в компании в напреднал стадий на развиване от България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия, на които да помогне да продължат растежа си. Средствата идват от Европейския капиталов фонд (ЕИФ) посредством стратегиите JEREMIE и COSME (25.7 млн. евро), Европейската банка за възобновяване и развиване (15 млн. евро) и Международната финансова корпорация (IFC) от групата на Световната банка (13.7 млн. евро), както и от три пенсионни фонда - един от Румъния и два от Словения. До средата на 2022 година екипът на BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund има за цел общо набраната сума да доближи 120 млн. евро, като бъдат привлечени и нови вложители, в това число от огромните западни пазари.Първият фонд на BlackPeak Capital и съинвеститори са обезпечили над 110 млн. евро, с които през последните седем години финансира 12 български сдружения в напреднал стадий на развиване - измежду които Walltopia, International Power Supply, Software Group, Bulpros и други. Съществена част от средствата още веднъж пристигнаха от ЕИФ - 30 млн. евро, към които мениджърите на BlackPeak Fund I привлякоха и над 80 млн. евро запас от коинвеститори. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР