Ако това продължава, ще докарат такива екстремисти на власт в

...
Ако това продължава, ще докарат такива екстремисти на власт в
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Аз не знам в Европа да има толкова тъпа политическа класа

„ Ако това продължава, ще докарат такива екстремисти на власт в България, че свят ще им се завие “, предизвестява математикът
„ Аз чакам новата групировка ПП-ДБ да вземе някъде сред 60 и 70 депутати, в случай че, несъмнено, не се срутен някъде по пътя, тъй като сега при Политическа партия има съществено сриване. Коалицията ще разчита да бъде първа или втора политическа мощ. Аз по-скоро бих заложил на това, че те ще бъдат втори, само че могат да бъдат и първи – всичко става “.

Това споделя в изявление пред  математикът и политически наблюдаващ проф. Михаил Константинов.

„ В отишлия си 48-и парламент сумарно Политическа партия и Демократична България имаха повече депутати, в сравнение с ГЕРБ. Политическа партия и Демократична България имаха 73 депутати – 53 на Политическа партия и 20 на Демократична България. ГЕРБ имаше 67. Но когато две партии се сплотяват, вероятните резултати са три. Първо, да се получи така наречен синергичен резултат – потребното качество да се усили – хората да се зарадват, че техните любимци са се обединили и да стартират повече да гласоподават за тях. На това разчитат двете партии. Може да се получи обаче и противоположният резултат – когато някои гласоподаватели на едната партия не харесват политиката на другата партия и защото те играят дружно, тези хора си остават в къщи. Това е резултат, противоположен на синергията. И най-после, което за мен е най-вероятното, ще се обединят напъните на двете партии и, жестоко казано, ще се съберат. Т.е. нищо ново няма да се получи “, предвижда той.

Според анализаторът въпросът ще има ли държавно управление, не зависи единствено от това на кого ще дадат първия мандат.

„ Но, когато дадат първия мандат на едната коалиция, на втората ще ѝ бъде мъчно да откаже да го поддържа. Особено, в случай че заявят, че огромна част от техните цели са идентични. Има го този психически миг – втората политическа мощ да е принудена най-малко мълчешком да поддържа първата. Не да взе участие в коалиция или пък държавно управление, само че просто да я поддържа с гласовете си или с негласуване. Защото и този миг го има – когато желаете да подкрепите някого, излизате от залата, с цел да може неговата поддръжка да сработи поради рухване на кворума. И това се прави, само че това е доста нестабилна структура “, предизвести той.

Според професорът Движение за права и свободи демонстрира желание да взе участие в централната власт.

„ Те стартират да стават все по-голям фактор. Да не приказваме, че Движение за права и свободи е трета политическа мощ. Ако вкарат 35 – 40 депутати, което е техният капацитет, те могат да станат решаващият фактор за това коя групировка ще образува ръководство. Да кажем – Политическа партия предлага държавно управление и Движение за права и свободи по някакъв метод го поддържа, без да взе участие със свои хора. А може да изискат и да вземат участие. Движение за права и свободи дълго време заставам в политическа изолираност – със или без причина, само че те към този момент демонстрират предпочитание да излязат от тази политическа изолираност. И най-вероятно рано или късно ще го реализиран, тъй като демонстрират най-стабилните резултати “, пресмята още математикът.

Според Михаил Константинов единствено с помощта на това, че се върна гласуването с хартиена бюлетина, Българска социалистическа партия евентуално ще си върнат 100 – 130 хиляди гласа, тъй като те понесоха най-тежката вреда от машинното гласоподаване.

„ Ако си върнат тези гласоподаватели, ще имат още десетина мандата – към 35, и ще станат съизмерими с Движение за права и свободи. Така че въобще не недооценявам левицата. Но доколкото виждам от това, което се приказва, Българска социалистическа партия ще бъде доста по-склонна да поддържа Политическа партия и Демократична България, в сравнение с ГЕРБ. Това за мен е абсурд. Защото ГЕРБ е най-голямата наша партия в Европейската национална партия – всички по света признават ГЕРБ за дясна партия, ние обаче не я признаваме и се коалираме с левите. Изобщо, българският политически живот е един дребен цирк, само че защото същите циркове стават и на Запад, ясно е, че политиката се трансформира в нещо друго, а не в това, което би трябвало да бъде “, безапелационен е той.

Прогнозата му е, че хартията ще върне пред урните 300 000 гласоподаватели.

„ Възраждане “ ще вдигне още малко. Защо? Защото, без значение какво ще стане с техния референдум за еврото, доста българи са уплашени, че ще се вдигнат цените още с въвеждането на единната европейска валута. Възможно е самият факт, че от „ Възраждане “ предизвикват подобен референдум, да им донесе поддръжка. В момента „ Възраждане “ имаха 27 депутати, умерено може да качат до тридесет и малко “, предвижда проф. Михаил Константинов.

„ Ако още веднъж не се схванат политическите сили, би могло още веднъж да отидем на избори. Ние към този момент свикнахме. Но слагаме доста печален връх. Аз не знам в Европа да има толкоз тъпа политическа класа, споделям го искрено – това е тъпотия на политическата класа, тъй като тя реже клона, на който седи. Ако това продължава, тя ще докара такива екстремисти на власт в България, че свят ще им се завие на нашите политици. Така че е време да се освестят и да слагат националните ползи над персоналните “, предизвести той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР