Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е

...
Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Ако лекарите не се ваксинират, защо другите да го правят? |

" Ако тези, които би трябвало да убеждават, не се имунизират, е разумно да си зададеш въпроса за какво пък аз би трябвало да го върша. Ние от Българския лекарски съюз (БЛС) изрично осъждаме това държание. " Това сподели по Българска национална телевизия доктор Иван Маджаров, по въпроса за неимунизираните медици у нас.

По въпроса за въвеждането на зелен документ за чиновниците в лечебните заведения, той съобщи:

" Какво трябваше да се случи, с цел да схванат сътрудниците по лечебните заведения, че това ще е условие и у нас? Цяла Европа го вкара, цяло лято и в този момент внезапно - министър Кацаров го въвел ненадейно, ами не е ненадейно. Беше ясно, че ще преминем към зелен документ. "

По думите му зеленият документ се употребява освен за доказване на здравен статус. " От момента, в който стана известно, че ще се употребява и за работното място, в заведения за публично хранене или занимания, стана ясно, че този документ е с огромна значителност, на практика е еднакъв на персонална карта - показваш зелен документ, с цел да се качиш на аероплан, изясни още доктор Маджаров.

По думите му лятото е било пропиляно. " Истината е, че още август стартира тази рецесия, на практика от май до август не се говореше за COVID-19 ", разяснява той. 

" Щом един след различен в телевизионните студия вземат участие единствено лекари, вместо да се занимават с главната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме до там още веднъж да виждаме мъже и дами, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и признати в болница. Това е за четвърти път ", изясни доктор Маджаров.

Той призна, че все по-често се случва хора да се обръщат към БЛС за намиране на място в болница.

" Много пъти споделих, че няма по какъв начин една система, проведена за спокойно време, да може да посрещне голяма вълна от заболели с една и съща диагноза. Няма по какъв начин да бъде умерено и елементарно ", съобщи доктор Маджаров.

Относно командироването на лекари и сестри от дребни към огромни лечебни заведения поради дефицита на фрагменти, той разяснява, че тази концепция е била употребена още при започване на епидемията и не е нова. " Надявам се до такава степен да не се стигне, тъй като това са сложни взаимоотношения ", уточни той.

По повод разкритието, че персонален доктор в София е издавал подправени документи, Маджаров изрично съобщи, че за това могат да се лишават лекарски права.

Само че, до момента в който тече следствието, по закон това не може да стане. Ако сътрудника бъде потвърден и наказан, несъмнено, че ще му бъдат отнети правата.

Председателят на БЛС разяснява и тематиката

По думите на Маджаров, на фона на това, което претърпяваме, една институция, прикривайки се зад димната завеса на COVID-19 и останалите проблеми, се пробва да не извърши транспарантното преразпределяне на средства.

" Към 30 септември трябваше да получим разноските на НЗОК и да ги съпоставим с бюджета, провиснал от Народно събрание за здравноосигурените жители и виждаме, че там са останали средства в обособените посоки за последните 3 месеца в такова количество, че няма да бъдат изхарчени и би трябвало да се измисли методика, да се съгласува и да се подпише ", изясни доктор Маджаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР