Ако терминът бърза мода не значи нищо за много хора,

...
Ако терминът бърза мода не значи нищо за много хора,
Коментари Харесай

H&M от 40-те години до днес: Шведската марка, превърнала се в емблемата на масовата мода

Ако терминът " бърза мода " не значи нищо за доста хора, то може би съвсем всеки е чувал името на една от най-известните марки в тази категория - H&M. За 72 години Hennes & Mauritz, както е цялостното име на марката, съумя да се трансформира в един от водачите в промишлеността и в най-популярният бранд от Швеция паралелно с производителят на мебели и артикули за дома IKEA.

Компанията през днешния ден има над 4400 магазина, като участва в над 70 страни по света, а единствено за 2019 година проектите й включват отварянето на към 240 обекта и навлизането на нови пазари, като Мексико и Египет. У нас компанията има 8 обекта в София и 3 в Пловдив, като участва още в Плевен, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Благоевград, Варна и Бургас.

Колкото и добре позната да е марката по света през последните няколко десетилетия, нейната история е едва позната. А един от малко известните, само че много любопитни обстоятелства е, че тя води началото си от компания за продажба на артикули за лов и лов на риба.
 Историята на Амансио Ортега - индивидът, който сътвори най-голямата фешън марка в света
Историята на Амансио Ортега - индивидът, който сътвори най-голямата фешън марка в света

Испанецът е вторият по благосъстояние в Европа и шестият в световен мащаб

Ерлинг Персон е името на индивидът, който слага началото на H&M още през 40-те години на предишния век. Тогава 30-годишният швед отива на пътешестване до Щатите и до момента в който се разхожда в Ню Йорк му хрумва концепцията да сътвори магазини, където да продава мода за дами.

Така през 1947 година той отваря първия подобен магазин в шведския град Вестерос. Тогава Персон го кръщава " Hennes ", което от шведски изва от думата " нея ". Първият магазин на марката в Стокхолм отваря порти през 1952 година.
 Първият магазин на веригата във Вестерос
Източник:

Първият магазин на веригата във Вестерос

През 1968 година предприемачът купува магазин за облекла и артикули за лов и лов на риба, носещ името Mauritz Widforss. Така Персон стартира да продава женски и мъжки дрехи, а новият магазин получава и ново име - Hennes & Mauritz. Дизайнът на логото, прочут ни и до през днешния ден, е основан от самия него.

Следва бърза агресия на компанията в чужбина. Първият задграничен пазар, на който навлизат, е Норвегия, следвана от Дания, Англия и Швейцария. Така до 1969 година шведската компания към този момент има 42 магазина.

Първото известно лице, което популяризира H&M, е една от двете вокалистки на шведската група ABBA - Ани-Фрид Люнгста, по-известна като Фрида. Тя се снима за реклама на марката през 1973 година.
 Запознайте се с Бернар Арно - най-богатият европеец, който има $80 милиарда
Запознайте се с Бернар Арно - най-богатият европеец, който има $80 милиарда

Той управлява производител на първокласни артикули номер 1 в света

Две години по-късно Hennes & Mauritz става единствено H&M. Новото име съответствува с времето, когато компанията става обществена и акциите й стартират да се търгуват на борсата в Стокхолм.

През 80-те години компанията продължава експанзията си с първите си магазини в Германия и Холандия. Много преди появяването на онлайн търговията шведската компания стартира да прави доставки до домовете на клиентите си откакто придобива куриерската компания Rowells.
 Ерлинг и Щефан Персон
Източник:

Ерлинг и Щефан Персон

През 1982 година 35 години откакто дава началото на H&M Ерлинг Персон престава да бъде основен изпълнителен шеф на компанията и на негово място застава синът му Щефан Персон.

Големият пробив за компанията отвън Европа идва през 2000 година, когато отваря първия си огромен бутик на " Пето авеню " в Ню Йорк. През 2007 година колосът се реалокира на изток с първи обекти в Шанхай и Хонконг.

Днес отпред на H&M стои внукът на нейния създател - Карл-Йохан Персон. Той става основен изпълнителен шеф на компанията през 2009 година. Наследникът на стилната империя е един от най-заможните хора в Швеция с чисто благосъстояние към 2017 година в размер на 1,93 милиарда $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР