Ако търсите нов дом в момента – или ако сте

...
Ако търсите нов дом в момента – или ако сте
Коментари Харесай

3 начина, по които цените на жилищата могат да паднат през 2024 г.

Ако търсите нов дом сега – или в случай че сте от хората, които обичат да преглеждат обявите на Zillow, макар че не сте в пазар за къща – евентуално сте привикнали с шока от стикера, който изпитвате, когато видите какъв брой скъпи са станали домовете в последно време. През септември 2023 година междинната цена на жилище е била 411 868 $ съгласно данни на Redfin. Това е скок от 2% на годишна база.

Неотдавнашен отчет на Goldman Sachs чака, че общият годишен скок в цените на жилищата ще бъде 4,2% през 2023 година – и предвижда по-скромен, само че въпреки всичко видим скок от 1,3% през 2024 година Това обаче са единствено прогнози и в случай че икономическите индикатори се трансформират по верния метод, цените на жилищата може фактически да паднат.

Интересувате ли се да си купите къща? Започнете да пазарувате за ипотечен заем онлайн през днешния ден.

3 метода, по които цените на жилищата могат да паднат през 2024 година

Както беше маркирано нагоре, някои специалисти чакат цените на жилищата още веднъж да се повишат през 2024 година – не толкоз доста като тази година, само че въпреки всичко удивително нарастване. Въпреки това, това е единствено прогноза и е изцяло допустимо до края на годината цените да паднат малко. Ето три неща, които биха могли да се случат и да доведат до рухване на цените на жилищата

Нов скок на ипотечните лихви

Трудният пазар за купувачите се утежни от обстоятелството, че ипотечните лихви са доста висок сега, като междинният лихвен % за 30-годишна ипотека с закрепена рента е над 8% към 27 октомври. Ако Федералният запас увеличи референтната рента още веднъж през идната година, това евентуално ще докара до скок в ипотечните заеми също и лихвите – което може да докара до по-ниски цени на жилищата.

Въпреки че през 2024 година се чакат няколко понижения на лихвите, това може доста добре да се промени – изключително в случай че инфлацията се затопли още веднъж. Федералният запас стартира да покачва лихвените проценти през 2022 година в отговор на възходящата инфлация. През септември 2023 година равнището на инфлация беше 3,7% – по-добро, в сравнение с беше в най-лошия интервал на инфлация, само че към момента е надалеч от задачата от 2%. Ако инфлацията се утежни, а не усъвършенства, повишението на лихвите не би било шокиращо.

Въпреки че ипотечните лихви и цените на жилищата не постоянно са директно свързани, по-високите ипотечни лихви постоянно водят до по-малко хора, които желаят да купуват домове. Основните стопански правила диктуват, че намаляването на търсенето ще докара до по-ниски цени, тъй че скокът на ипотечния лихвен % в действителност може да бъде прикрита благословия за някои притежатели на жилища.

Пазарувайте за ипотека през днешния ден.

Рецесията може да се откри

Важно е да запомните, че думата „ криза “ не значи просто, че стопанската система се усеща зле – това е механически термин с тъкмо определение: интервал, в който Брутният вътрешен продукт на дадена страна пада за две поредни тримесечия.

Въпреки че някои хора може да не се усещат стопански сигурни сега, сега не сме в криза. Това не значи, че подобен няма да пристигна скоро. Ако се случи криза, това евентуално ще остави доста американци отвън позицията да си купят дом. Отново, по-малко евентуални купувачи значи по-малко търсене, което евентуално ще докара до по-ниски цени за тези, които към момента могат да си разрешат да купят жилище.

Балонът може да се спука

Всички пазари са циклични. Нищо не върви нагоре или надолу постоянно и в последна сметка има смяна. Спомнете си за 2008 година – преди събитията, довели до кредитната рецесия, цените на жилищата бяха стремглаво високи. В последна сметка балонът се спука и цените паднаха бързо.

За да бъде ясно, няма доказателства, че балонът на жилищата е покрай пръсване. Големите промени обаче не постоянно са предвидими, тъй че огромна смяна може да настъпи безусловно през 2024 година – само че може би не правете проекти към това.

Изводът

Пазарът на жилища сега е доста удобен за продавачите – цените са високи и търсенето надалеч изпреварва предлагането. Въпреки че прогнозите за 2024 година благоприятстват различен дребен скок в цените на жилищата, това е единствено прогноза. Ако се случат избрани неща, като нов скок в лихвените проценти по ипотечните заеми или икономическа криза, цените може безусловно да паднат през идната година.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР