Ако търсите готина дестинация за един уикенд в центъра на

...
Ако търсите готина дестинация за един уикенд в центъра на
Коментари Харесай

Пътуване в сърцето на Балкана - посетете Дряново и Трявна

Ако търсите готина дестинация за един уикенд в центъра на България, само че желаете да избягате от шумните и огромни градове, то аз имам съвършеното предложение за вас - два относително дребни града в сърцето на Балкана, които са близо един до различен. Идеални са за премеждие в събота и неделя, като през единия ден можете да видите забележителностите към единия град, а във втория ден на уикенда - на втория. За качествено прекарване бих предложил да тръгнете още петък вечер и да си тръгнете в късния неделен следобяд, само че това е нещо, което всеки странник би трябвало да реши и да провежда самичък за себе си. 
Защо Дряново и Трявна? И двете места имат страховит сексапил, не са прекомерно огромни, нито прекомерно дребни и имат с какво да ни очароват. Аз персонално започнах с Трявна като авансово бях набелязал и местата, които са наложителни за посещаване там. Изключително остарелият и хубав храм, който съгласно мен всеки би трябвало да види е " Св. Архангел Михаил ". На втория етаж има музей на иконите - нещо, което няма да срещнете постоянно някъде другаде. Втората спирка е музеят на тревненското школо, в което ще видите развиването на образованието и метода на писане - от започване на пясък за най-малките до писане на хартия с перо за най-големите. След това може да видите часовниковата кула и площада на града, както и да се разноските из остарелия град. Разбира се, няма по какъв начин да подминем извития каменен мост - емблематично място за туристически фотоси. Следващото място за посещаване преди да се насочим към мястото, в което вършат вишнева и черешова бира е Даскаловата къща. Там е и емблематичната галерия с двете слънца, които били направени на тавана на всяка стая от майсторът-учител и неговия чирак, които се съревновавали. След нощувка в Трявна е време за Дряново. 
 Временно е лимитирано придвижването по пътя Велико Търново – Дряново Временно е лимитирано придвижването по пътя Велико Търново – Дряново
Временно се лимитира придвижването по път I-5 Велико Търново – Дряново в региона на Присовски завои заради завъртял се ТИР. Това съ...
Дряново като че ли остава леко в периферията на Велико Търново и Трявна, а това е доста несправедливо. Родният град на Кольо Фичето има доста какво да предложи от туристическа позиция. Преди да се насочим към Дряновския манастир и пещерата " Бачо Киро " се отбиваме в музея в центъра на града, който е отдаден точно на великия занаятчия строител. Задължителна спирка е Икономовата къща, която през днешния ден обитава експозиция от икони на историческия музей в Дряново. Другата емблематична къща в града е Лафчиевата къща, в която е изложена етнографска експозиция с името " Градски обичай ". В града има две прелестни църкви, които са построени от Колю Фичето, а едната от тях е изключително красива - " Св. Никола ". Изградена е през 1851-ва година. Можете да се разноските и да видите и релефната карта на България, която е неповторима за страната ни, както и музеят на Колю Фичето с нарисуваният до него извънредно хубав графит. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР