Ако таксата при личен лекар стане 5,10 лв. реално цената

...
Ако таксата при личен лекар стане 5,10 лв. реално цената
Коментари Харесай

На джипитата се плаща по-малко, отколкото на ветеринаря за хамстера

Ако таксата при персонален доктор стане 5,10 лева действително цената на един обзор ще набъбне до стремглавите 9.00 лева Ако някой ми покаже ветеринарна клиника, в която можеш да заведеш малък гризач за обзор от 9.00 лева дано да вдигне ръка.
С тези думи ръководителят на Софийската организация на общопрактикуващите лекари доктор Георги Миндов се обърна към сътрудниците си джипита от столицата, събрали се за следващ път на митинг пред постройката на НДК, по времето, когато вътре се организира неофициален съвет на министрите на опазването на здравето.

Искането им е за понижаване на административната тежест и връщане на ситуацията във връзка с таксата от преди 2012 година Тогава потребителската такса бе обвързана с минималната работна заплата - 1%, само че с разпореждане на Министерски съвет това предписание е отпаднало. В момента заплащаната такса от пациентите е в размер на 2,90 лева

" Замразяването на тази такса води до демотивация и деквалификация, бърнаут синдром, обезценка на апаратурата и в последна сметка всичко това води до риск за живота и здравето на пациента ", съобщи доктор Миндов.

Той означи, че най-болезнена е тематиката с освободените от потребителска такса лица. По думите му сега общопрактикуващите лекари извършват обществената политика на страната.

" Ако някой за нещо е решил да освободи нашите пациенти от потребителска такса, да бъде по този начин общителен да им я изплати ", сподели още Миндов.

Той бе безапелационен, че непрекъснато се внушава на пациента, че всичко им е гратис, неогранчено и безлимитно и когато един ден пациентът бъде подложен в обстановка да заплати дадена услуга - експанзията се излива против лекарите.

В момента тече допитване сред общопрактикуващите лекари в цялата страна. Ако не им се обърне внимание, те се заканват да стачкуват на национално равнище.

" Общопрактикуващият доктор е трансфорат в един печатарски служащ, в един полиграфически комбинат, в който се печатат тонове хартия и изобщо не помни за грижите за пациента си - брои дни, таблетки, опаковки, протоколи, подлепя рецепетурни книжки като оригами и постоянно в последна сметка при инспекция бива глобен като извършител ", сподели още доктор Миндов.

Днешният митинг е продължение на митинга на общопрактикуващите лекари от 1-ви март. Оттогава до момента няма разговор от страна на министерството.

Протестната декларация на общопрактикуващите лекари съдържа шест точки: първата е за понижаване на административните им действия и задължения; 2-та - остойностяване на лекарския труд; 3. Законодателна самодейност за промени в член 37 алинея 6 от ЗЗО, касаещ отчитането с касови бележки; 4. Всички групи лица, освободени от потребителска такса, да заплащат цялостния й размер, а заплатените суми да им бъдат реинбурсирани от съответните институции. 5. Да се възвърне обвързването на размера на потребителската такса на 1% от минималната работна заплата; 6. Отпадане на 24 часовото разположение.

Тревога буди и фактът, че по-голяма част от общопрактикуващите лекари са на възраст над 50 години. " Крайно време е и ръководещите и хората да схванат, че след 10 години общопрактикуващи лекари няма да има ", безапелационен бе доктор Николай Колев, заместник-председател на Софийско съдружие на общопрактикуващите лекари. По думите му няма да има персонални лекари освен в селата, а и в огромните градове - София, Пловдив, Варна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР