Ако страната ни бъде одобрена за член на еврозоната през

...
Ако страната ни бъде одобрена за член на еврозоната през
Коментари Харесай

Ако ни одобрят за еврозоната: цените и в евро, и в левове от август

Ако страната ни бъде утвърдена за член на еврозоната през юли, цените у нас ще бъдат по едно и също време и в евро, и в левове от август.

Това стана ясно от изявление за служебния вицепремиер Атанас Пеканов.

Регулаторите в България би трябвало да вземат ограничения още преди влизането ни в еврозоната, с цел да няма далавера от търговците с цените. Така както направиха обособени вериги в Хърватия, акцентира той в изявление за NOVA.

„ Обикновено решението от страна на Съвета на Европейски Съюз за влизане се взема през юли. След това през август би трябвало да се случи въвеждането на цени в лв. и в евро “, добави той.

„ През март или април ще желаяме отчет от Европа, който да каже дали сме подготвени за участие в еврозоната. Това зависи от дали сме бъдат покрити двата оставащи критерия – инфлацията, която продължава да бъде висока и би трябвало да спадне в допълнение,
както и би трябвало да бъдат признати 3 закони,
с цел да бъде рамката ни като европейската. Видяхме, че в Народното събрание има болшинство за еврото, тези закони би трябвало да бъдат признати “, предизвести Пеканов.

За момента датата за участието ни в еврозоната – 1 януари 2024 година, остава, само че тези два критерия би трябвало да бъдат изпълнени в идващите месеци, уточни той.

„ В първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия
видяхме спекулации с цените тук-там
в обособени търговски субекти. Това е главният проблем – обособени търговски субекти да спекулират, да употребяват тази опция, с цел да покачват цените “, предизвести Пеканов. И уточни, че точно по тази причина би трябвало активиране и ясни политики на другите регулатори в България като Комисия за защита на конкуренцията да вземем за пример. „ Комисия за защита на конкуренцията още преди въвеждането на еврото ще би трябвало да вземат съществени ограничения, с цел да защитят крайния консуматор. И да не се трансферира върху него покачване в цената “, безапелационен бе вицепремиерът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР