Ако сте в телевизионна игра и имате три секунди, за

...
Ако сте в телевизионна игра и имате три секунди, за
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Лучано Павароти и Николета Мантовани – една любов, която разби всички трудности, но накрая бе победена от смъртта

Ако сте в телевизионна игра и имате три секунди, с цел да кажете едно име на прочут оперен артист, обзалагам се, че първото, което ще ви пристигна мислено, ще бъде това на днешния ни воин. Toй е толкоз огромен, физически и метафорически, че може да запълни цяла една галактика с гласа си – този сетивен, напоен със средизмноморска мекост и чувство за блян, носталгия и пристрастеност глас, който, един път чут и влезнал в сърцето, не го напуща в никакъв случай повече. 

Един от най-великите тенори на нашето време, който пръв съумя да смъкна “високото ” оперно изкуство до равнището на всеобщата просвета и да го направи известно и налично, си отиде от този свят през 2007-а. Освен голямото музикално завещание той остави след себе си четири дъщери и една потънала в тъга млада втора брачна половинка. 

Това е  лебедовата любовна ария на Лучано Павароти, която изпя на последната обичана от него жена, Николета Мантовани.

Бащата на родения в покрайнините на Модена Лучано е хлебар с превъзходен теноров глас, който обаче отпуска единствено под душа и пред другари, тъй като поради ужасната си притеснителност не съумява да развие в професионална кариера. Мама Аделе е работничка в локалната тютюнева фабрика и тъй като тютюнът е увредил кърмата й, тя намира дойка за бебето Лучано, когато то се появява на бял свят през 1935 година Жената го кърми дружно с още едно бебе. Малко хора знаят, че млечната сестра на Павароти е не различен, а популярното сопрано и втора брачна половинка на Николай Гяуров, Мирела Френи. Често в изявленията обичаната примадона на италианската аудитория загатва този факт и добавя не без известна доза подигравателен комизъм, че Лучано е излочвал млякото от кърмачката и за нея съвсем не оставало. И си проличава – Павароти е високо съвсем 190 см и през по-голямата част от живота си не пада под 150 кг. Освен впечатляващата външност в негова запазена марка се трансформира и театралният му облик – на концерти той се появява с добре завършена брада, голям по размери фрак и наложителна бяла забрадка в едната ръка. 

 Luciano Pavarotti, opera star, and family, N.Y.C., cropped

С Адуа Верони и трите им дъщери

Когато Маестрото е на смъртния си одър, някогашната му брачна половинка, Адуа Верони, която изоставя поради 34 години по-младата от нея Николета, идва да си вземе довиждане с него. Но вместо да се разделят с болежка и мъка, тенорът съумява да направи последната им среща на този свят прелестна и незабравима. Той взима ръката й и й споделя какъв брой е красива, а след това, къде на смешка, къде на истина, я моли да му направи от обичаните му спагети болонезе – по този начин, както единствено тя умее. 

Според биографите на Павароти Адуа надалеч не е една от двете дами, които в миналото е обичал през живота си. И няма по какъв начин да е другояче, тъй като на първите четири места в класацията му за най-любими неща на света се подреждат музиката, дамите, храната и футбола – тъкмо в тази поредност. Лучано е гурманд, епитом на бохемския метод на живот и насладата от него. Затова и се придържа към максимата на Мечо Пух, че колкото повече, толкоз повече. Любовта към хубавата храна я бие по точки единствено любовта към секса, за който Маестрото в никакъв случай не е криел, че обича да прави когато и да е, когато му се отдаде такава опция – преди или след зрелище, без значение, и най-много с помощта на виаграта. “Сексът е прелестно нещо, ” споделя той, “и човек в никакъв случай не би трябвало да отхвърля на “малкия другар ”, когато и да му се прииска… ”

С първата си брачна половинка Лучано се среща през 1953 година на гимназиално празненство. Адуа е впечатлена от младежа най-много заради обстоятелството, е той е единственият, който е без наложителната за тогавашната мода вратовръзка. О да, и тъй като наподобява по-сериозен и по-зрял от съучениците си. Ще минат обаче осем години, преди двамата да се врекат във безконечна честност и обич пред бога и пред хората. Само че какъв брой да е безконечна тази честност в случай, че брачният партньор си пада по женските милувки повече от пастата и виното!…

Сред многото изневери на Павароти през годините, когато е женен за Адуа, една от връзките се откроява изключително доста – тази с изумително красивата и доста надарена оперна певица Маделин Рене, с която се среща през 1979 година в влиятелната академия “Джулиард ” в Ню Йорк, където преподава известно време. Маделин става негова секретарка в подмяна на уроци по оперно пеене. Маделин не може да устои на момчешкия му сексапил и палавото му възприятие за комизъм. “Придружавах го по време на турнетета му, ” спомня си през днешния ден 68-годишната Рене. “Пътуваше с по 28 куфара, които, несъмнено, в никакъв случай не опаковаше самичък – това беше моя отговорност. Беше супер придирчив и тежко̀ ми, в случай че не успееше да откри носните си кърпи там, където им е мястото. Връзката ни беше, меко казано, комплицирана, тъй като аз бях другар, секретарка, ученичка, а за мен той беше моят наставник, моят преподавател, моят любов… ”

В един миг обаче Павароти завършва извънбрачната връзка, само че не тъй като е смачкан от гузна съвест, задето изневерява на брачната половинка, родила му три деца. Просто Лучано си е Лучано и, нали разбрахте, че за него важи правилото “Колкото повече, толкоз повече ”? Раздялата обаче се оказва изключително мъчителна за Маделин и каквато е афектирана и засегната, тя не проговаря на Маестрото с години. 

Хората са споделили, че когато има нещо да става, то става. Така и с любовта, пламнала сред 58-годишния тенор и неугледната на пръв взор 23-годишна студентка от Болоня Николета Мантовани. За да изкара някой лев през лятната почивка, момичето кандидатства за работа на интернационално съревнование по конна езда, измежду уредниците на които е Павароти – самият той разпален фен на спорта. През оня незабравим ден през 1993-а година тя попада в полезрението на самия началник, който мигновено е притеглен от нея. През идващите няколко седмици той непрекъснато се появява там, където е и тя – сякаш по чиста слуайност. Николета недоумява кое й е чак толкоз специфичното, че да притегли вниманието на подобен популярен човек. Когато Павароти й предлага да го придружи на международното му турне, тя е толкоз стъписана, че отхвърля. Той обаче е умел ловджия и не се отхвърля да преследва пляката, която си е набелязъл. 

“И тогава той ме попита дали най-малко ще го изпратя на летището. На това към този момент нямаше по какъв начин да откажа. Когато дойдох на летището, към този момент бях преосмислила първия си отговор. Казах му, че ще дойда с него на турнето, само че най-вече за две седмици. ” Двете седмици обаче се превърщат в дълготрайно пътешестване, по време на което Николета се влюбва безпаметно, бездиханно и вечно в своя любовник. “Нямаше по какъв начин да устоя на чара, на гласа му и най-много на чувството за извънредно благополучие, което като че ли се изливаше от цялото му създание. Няма човек, който да го е познавал, и който и до ден сегашен да не помни усмивката му. Той беше толкоз положителен човек, че заразяваше всички към себе си с тази своя безпределна обич към живота. ”

Фактът, че Павароти е два пъти по-стар от нея не я тормози въобще. “Душата няма възраст. А и Лучано постоянно е казвал, че той е по-младият от нас двамата. И беше прав. Не можеш да си популярен създател, без да си запазил детето в себе си. ”

Един ден на път за летището Павароти отбива колата в спешната лента и без каквито и да е предисловия придърпва младата асистентка към себе си и я целува. От този миг нататък двамата стават любовници, а абсурдът – неминуем. Друга една целувка посред им, запечатана на папарашка фотография в Барбадос, е последната капка, от която прелива чашата на търпението на брачната половинка Адуа. Не че от месеци не надушва какво се случва сред мъжа й и асистентката, само че тъй като си го знае какъв е, взема решение, че и този път единствено се забавлява и скоро ще му мине. Снимката обаче я унищожава. Унижението е огромно. Разводът – единственият излаз. 

Всико дотук звучи като едно класическа история за любовта и изневярата, която приключва с благополучен край за едни и с кофти подобен – за други.

Само шест месеца след първата им среща нещастието се стоварва върху главите на влюбената двойка. 

Николета е диагностицирана с множествена склероза. Проявленията на заболяването са стряскащи: от време на време за седмици наред младата жена губи зрението на едното си око, както и сензитивност в краката. “Когато си на 24 и ти се случи нещо такова, си смачкан от обезсърчение и ти се коства, че светът свършва. Увещавах Лучано да се разделим. Но той не искаше и да чуе за разлъка. Казваше: “Преди те обичах. Сега към този момент те боготворя. ” Той не вярваше, че заболяването ми е неприятен шанс, а в противен случай – че е благословия, тъй като ми оказва помощ да осъзная кои са в действителност значимите неща в живота. Като залезът например… ”

През януари 2003 година Николета ражда близнаци. Бебетата обаче са едвам на 31 седмици и на прага на гибелта. Момченцето не оцелява, само че сестра му, Аличе, съумява да се пребори за живота си. Родителите минават през стихия от смесени чувства  – през тъгата от загубата на сина си до възторга  от раждането на щерка си. Сега, откакто към този момент са семейство на процедура, вземат решение да официлизират връзката си. На сватбата през декември 2004 година в Модена участват над 600 посетители, измежду които и доста звезди от музикалния отрасъл. 

По всичко наподобява, че младата брачна половинка и новородената щерка са златният късмет за за 69-годишния тенор да изживее втора младост. 

Въпреки сватбените фотоси, на които новото семейство прелива от благополучие, скептиците не могат да не се запитат дали в действителност двамата ще заживеят “happily ever after ”…

 Grave of Luciano Pavarotti and his family

През юли 2006 година на Павароти е сложена тежката диагноза рак на панкреаса. Само няколко дни откакто новината се популяризира в медиите, във вестник La Stampa излиза публикация, в която се цитират диригента Леоне Маджера и жена му, Лидия, съгласно които Николета е направила живота на Павароти пъкъл, което може и да е довело до отключване на болестта. Той обаче не желал светът да разбере за това след гибелта му. Казвал даже, че в случай че победи заболяването, щял или да се простреля или да се раздели с нея. 

Доколко това е правилно и дали в действителност са имали фамилни проблеми, единствено оживелите след края на тоя брак могат да кажат. А това, уви, е единствено Николета Мантовани. Лучано Павароти издъхва в дома си в Модена на 6 септември 2007 г. 

Животът е ефимерен, само че благосъстоянието, което си натрупал през него, остава… за тези, които  те надживяват да му се радват или да си издерат очите при разпределението му. 

След гибелта на Павароти се завихря нещо като мини война за наследството му, което се пресмята на стойност от 300 милиона евро в движимо и недвижимо имущество в Италия, Съединени американски щати и Монте Карло. Според италианските закони 25% oт имуществото отиват при вдовицата, а 50% се разпределят поравно сред четирите му дъщери. За останалите 25% обаче Николета и щерките от първия му брак се хващат за косите. Как в последна сметка приключва диспутът сред опечелените родственици по този начин и не излиза наяве, само че поради обстоятелството, че няма други трупове, допуска се, че дамите и техните юристи въпреки всичко са стигнали до някакво спокойно съглашение. 

През 2020 година Николета се омъжва за финансиста Алберто Тинарели, с който, както твърди, се сближили по време на първия локдаун. Този път гостите на сватбеното празненство са надалеч по-малко и не толкоз известни колкото на сватбата с Лучано, обаче несъмнено най-важният измежду тях е към този момент порасната щерка Аличе. 

Николета твърди, че не е преставала да усеща любовта на Лучано и е уверена, че постоянно ще бъде тук – под една или друга форма. А в тази ситуация любовта е приела формата на Алберто. Стискаме й палци този брачен партньор да се задържи по-дълго измежду живите…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР