Ако сте свикнали да започвате деня си с чаша ароматно

...
Ако сте свикнали да започвате деня си с чаша ароматно
Коментари Харесай

Сутрин без кафе: 5 ефективни начина за увеличаване на енергията без кофеин

Ако сте привикнали да стартирате деня си с чаша ароматно кафе, то би трябвало да знаете, че то не е изключително потребно за вашето здраве. Откажете се от навика и потърсете различни способи да увеличите силата си без кофеин.

За някои хора започването на деня с чаша мощно кафе или чай за сила е обред. Но пиенето на кофеинови питиета всеки ден може да не е толкоз добра концепция. Проучване от 2012 година, оповестено в Asian Journal of Sports Medicine, открива, че участниците са имали повишение на бдителността и тревогата, както и понижаване на времето за реакция след консумация на кофеин заран. Добрата вест е, че има по-здравословни способи да получите сила без кофеин. За това пише HealthShots.

Пиенето на кафе първото нещо заран не е добра концепция, казва Дипика Васудеван, основан в Бангалор състезателен диетолог. Милиони хора стават заран и първото нещо, което вършат, е да си подготвят чаша черно ароматно кафе и доста от нас считат, че чаша кафе ще даде страховит подтик на сила и задоволеност, само че това не е здравословно.

Защо би трябвало да ограничите кофеиновите питиета?

Те могат да провокират безпокойствие. Кофеинът е обичан от мнозина точно тъй като покачва концентрацията. Докато блокира действието на аденозина, химикалът в мозъка, който предизвиква отмалялост, той също по този начин провокира освобождението на адреналин, хормон, обвързван с нараснала сила. Тези резултати могат да станат по-изразени и да провокират безпокойствие, в случай че консумирате кофеин постоянно и в огромни количества.

Влияят на хормона на напрежението. Твърде доста кафе може да докара до повишение на кортизола, който е хормон на напрежението. Ето за какво тактиките за хормонален баланс без кофеин са най-хубави за повишение на силата, споделя Васудеван.

Безсъние. Твърде доста кофеин може да ви попречи да заспите, изключително в случай че го пиете вечер или даже няколко часа преди лягане. Колкото повече кофеин приемате, толкоз повече време лишава да заспите.

Освен това прекалено много кофеин може да докара до тип пристрастяване, а пристрастяването към нещо нездравословно е неприятно за тялото ни.

Как да увеличим силата без кофеин?

Много хора се оплакват от ужасна отмалялост, която ги кара незабавно да тичат за кафе заран. Но има способи да не заспите в придвижване денем. Ето няколко разновидността.

Здравословна закуска

Започнете деня си със закуска от плодове и ядки, тъй като първото хранене е доста значимо. Изберете закуска, която се състои от примес от въглехидрати, протеини и фибри. Тази композиция оказва помощ за стабилизиране на равнищата на кръвната захар, предотвратявайки енергийни сривове, споделя специалистът. Да, можете да ядете пълнозърнест тост с яйце, авокадо и домат.



Снимка: tonodiaz/Freepik

Достатъчно вода

Е, елементарната вода е страхотна, само че за какво не я извършите още по-добра за вашето тяло? Добавете щипка морска сол към бутилка вода (около 1/8 чаена лъжичка за всеки литър вода). Този трик обезпечава нужните електролити, които ще ви оказват помощ да се отървете от умората и да се чувствате свежи.

Сутрешна разходка

Освежете се с 15-минутна разходка под утринното слънце. Оставете слънчевите очила, защото слънчевата светлина, попадаща в очите ви, форсира вътрешния часовник на тялото ви и производството на сила. Освен това нежното утринно слънце няма да ви навреди.



Снимка: Pixabay

Редовни физически извършения

Физическите извършения са превъзходен метод да повишите енергийните си равнища. Така че, пробвайте се да вършиме най-малко 30 минути извършения с умерена активност през множеството дни от седмицата, вместо да чакате уикенда.

Управление на напрежението

Стресът може да повлияе на енергийните ви равнища, тъй че намерете здравословни способи да се справите с него. Можете да спортувате, йога, медитация или да прекарвате време измежду природата.

Ако към момента не можете да си визиите живота си без кафе и не планирате да измененията този табиет, закусете най-малко половин час след кафето, с цел да поддържате равнищата на кръвната захар.



Снимка: Getty Images

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР