Ако сте специалист по информационни технологии и животът у дома

...
Ако сте специалист по информационни технологии и животът у дома
Коментари Харесай

Русия търси IT специалисти от чужбина, бори се с изтичане на мозъци

Ако сте експерт по осведомителни технологии и животът вкъщи ви е омръзнал, в случай че желаете завършения и провокации, Русия ви чака с отворени прегръдки.

Москва разгласи през днешния ден, че улеснява издаването на позволения за престояване на непознати IT експерти, искащи да работят в тази страна. Мярката е част от напъните на съветските управляващи да се оправят с дефицита на такива висококвалифицирани фрагменти, откакто мнозина от локалните експерти отпътуваха от Русия по отношение на войната в Украйна, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

IT експерти, работещи в акредитирана компания, както и членовете на фамилията им, имат право да получат позволение за престояване в Руската федерация по опростена процедура, уточни Ирина Волк от съветското вътрешно министерство във видео, публикувано посредством обществените мрежи.

Привлекателен преди време за съветски и задгранични IT експерти, този бранш през седмиците след съветската инвазия в Украйна стартира да губи специалисти, всеобщо напускащи Руската федерация.

Според съветския министър на цифровото развиване Максут Шадаев предходната година от страната са отпътували към 100 000 такива експерти.

Повечето са намерили леговище в кавказките страни, както и в Турция, Сърбия, Израел или Съединени американски щати, откъдето някои работят отдалечено за съветски компании. Други обаче са намерили работа в IT компании от приютилата ги страна.

Същевременно редица задгранични компании от IT бранша като Apple са се изтеглили от съветския пазар – директна последица от интернационалните наказания против Москва.

Ирина Волк посочи, че молбите за позволение за престояване на ай ти специалисти, поискали да работят в Русия, ще се преглеждат за три месеца. Стига тези експерти да показват на съветските управляващи годен контракт с шеф и дипломи за подобаваща компетентност.
Москва предлага и гратис образование на безработни, искащи да работят във военната индустрия
Безплатно образование с оглед бъдеща работа във военнопромишления комплекс на Русия ще бъде препоръчано на безработните поданици на страната. Това заяви през днешния ден на уеб страницата си държавното управление в Москва на фона на острата потребност от фрагменти поради войната в Украйна, съобщи Франс прес.

За тези цели ще бъдат отпуснати общо над 700 милиона рубли (8,6 милиона евро) от федералния бюджет. Това ще обезпечи опция да бъдат подготвени над 12 000 души, се споделя в известието.

Съответният декрет бе подписан през вчерашния ден от премиера Михаил Мишустин.

През последните месеци съветският президент Владимир Путин нееднократно прикани ръководителите на отбранителни предприятия да усилят производството на муниции, предопределени за войната в Украйна.

По публични данни близо една трета от федералния бюджет за 2023 година включва средства, предопределени за военни потребности, и разноски в областта на сигурността.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР