Ако сте редовни зрители на новините, вероятно сте наясно с

...
Ако сте редовни зрители на новините, вероятно сте наясно с
Коментари Харесай

Химията на успеха: Крум, Вълкан и един златен медал за милиони

Ако сте постоянни фенове на новините, евентуално сте наясно с всички неприятни летописи. Няма неприятно. Но знаете ли, че с изключение на тези събития, у нас се случват и други?

Това лято на интернационалната олимпиада по химия се явяват четирима българи и четиримата се връщат с медали: два златни и два сребърни. Момчетата са осми по резултати от общо 83 страни.

Срещаме ви с Вълкан Горанов, изпълнителен шеф на Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки. Според него това е най-силното показване на България по химия – едно от големите достижения на нашите олимпийци, което, уви, оставя надалеч от публичния фокус.

„ Олимпиадата се организира в Цюрих, тя се състои от два кръга: научен, в който решаваш задания, и пробен, в който в тази ситуация трябваше да разпознаем разнообразни йони в разтвори и да създадем синтез, който включваше по два метода потребление на дейния йон на белината – хипохлорит “, описа Крум Александров, който е един от младежите, върнали се от Швейцария със златен орден.

Според Вълкан тъкмо комплицираността на материята, с която боравят децата, е една от аргументите мъчно да се обяснят, какъв брой са съществени достиженията на учениците ни на интернационалните олимпиади по естествени науки.

Това обаче не значи, че те не заслужават триумфът им да бъде забелязан и приет – тъй като е незабравим и е плод както на съществени старания, по този начин и на голям гений.

 Крум Александров Вълкан Горанов
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР