Ако сте привърженик на оригиналните идеи, вероятно ще искате да

...
Ако сте привърженик на оригиналните идеи, вероятно ще искате да
Коментари Харесай

10 древни български имена с екзотично звучене

Ако сте последовател на истинските хрумвания, евентуално ще желаете да потърсите и неповторимо име за своята бъдеща рожба. Традиционни имена като Виктория, Александра, Иван или Георги обаче не са ви по усета, по тази причина желаете да се „ насочвате “ към по-редки, даже екзотични такива.

А споделят, името предсказва ориста на човек и изборът му е от изключителна значимост. Днес ще ви представим 5 момичешки и 5 момчешки антични имена, които по едно и също време ще възродят българския дух и ще ви впечатлят с нетрадиционна прелест!

 10 антични български имена с екзотично звучене

Момичешки имена:

1. Дея

Това е женският вид на името Дейо. Означава „ дейна “, „ будна “. Дея чества имен ден на Еньовден – 24 юни. Момичета с тези имена имат податливост към метафизичен размишления, в помощ са на другите, стремят се към всеобщо почитание и проницателността им елементарно ги приспособява към събитията.

2. Пелагия

Името е остаряло и забравено. Има старогръцки корени и носи значение на „ море “. Хората с това име са изпълнени с дързост и оптимизъм. Момичета са „ върли “ да носят в себе си бездънен романтизъм. Пелагия е идентично с името Марина, което носи гръцки корени. Отбелязва имен ден на 17 май или на 21 октомври.

3. Косара

Притежателката на това име била щерка на цар Самуил и брачната половинка му Агата. Записвана е в летописите като Теодора и Косара. Името Косара има аналог с мъжкото Куцар. Второто ѝ име Теодора („ божи подарък “ на гръцки език) става аналог на българското Косара. Идва от основата „ кос “, която съответствува с общоиранското „ хуца “ – господ. Косара ще рече „ божествена “ или „ стопанка “. Момичетата носят чисти, светли, само че пламенни души. Имен ден могат да честват на Тодоровден.

4. Янина

Женската версия на Ян(е), което благозвучно припомня на обичания воин Ян Бибиян на Елин Пелин. Яна на старобългарски значи „ река “, което подсказва избухлив манталитет и мъдрост. Речната вода символизира и мощ, дълъг живот и здраве. Името е обвързвано и със Слънцето (Райко, Янко), което подсказва за един безоблачен и ухилен човек. Имен ден честват на: Еньовден – 24 юни.

5. Ахинора

Колко ли хубаво ще е да кръстите щерка си на… обичаната на хан Аспарух? Според някои митове тя е „ откривателката “ на мартеницата. След като Аспарух минал Дунава, Ахинора дълго чакала своя обичан. От терзание тя решила да завърже на крайници на лястовичка пресукан бял и червен конец като посланието за здраве. Това красиво име значи „ аромат на теменуги “. Може да чества имен ден на Цветница.

 10 антични български имена с екзотично звучене

Момчешки имена:

1. Станой

От българския глагол „ да стои, да остане жив “, еднообразно по значение със Стоян. Израз на единственото родителско предпочитание. Момчетата с това име са знак на ново начало и възобновление. Те са работливи, интуитивни, само че въпреки това носят възприятие на необщителност. Станой чества имен ден на: Стефановден – 27 декември.

2. Бисер

Произлиза от бисер, перла. Празнува имен ден на: Бъдни вечер – 24 декември, само че може и на 20 юни, когато църквата уважава Св. Наум Охридски. Притежателите му имат мощна прочувственост и страст, емоционалност. Въпреки това те са рационални и хора с решителна натура.

3. Алтимир

Името произлиза от изчезналото към този момент старинно име от славянски генезис – Алдомир. Има значение на „ желязна ръка “. Характерът на Алтимир в себе си ще носи смелост, самочувствие, блян към правдивост и непорочност.

4. Севар

Севар е последният хан от рода Дуло (735-753 г.). От древногръцки означа овен, което е едно от дванадесетте животни в прабългарския календар. Друга догадка за произхода е, че името има тясна връзка с античния български Сатурн – господ на реколтата. Характерни черти: грижа, себеотдаване, комуникативност и жизненост.

5. Велин

От старинната славянска дума „ велий “ – огромен, популярен. Имената, започващи с буквата „ в “ се надарени с възвишени вътрешни усеща и огромна нематериалност. Името се характеризира със дарба в качества като артистичност, изисканост и дипломатичност. Празнува имен ден на Великден.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР