Ако сте преболедували COVID-19 от патоген, който е различен от

...
Ако сте преболедували COVID-19 от патоген, който е различен от
Коментари Харесай

Изследване даде изчисления колко силен е имунитетът на преболедували COVID-19 срещу бразилския вариант на коронавируса

Ако сте преболедували COVID-19 от патоген, който е друг от така наречен бразилски вид (P.1), реакцията на имунната ви система за отбрана от заразяване с P.1. ще е сред 54% и 79% по мощ по отношение на реакцията, в случай че ви нападна различен патоген на ковид. Това сочи ново, оповестено в списание Science.
Проучването е направено за по-добро схващане за какво в бразилския град Манаус имаше мощна втора вълна на COVID-19, откакто през предходната година той претърпя взрив на заболяването и серологични проучвания сочеха, че 67% от популацията там се е сблъскало с вируса. Явно обаче това се оказа незадоволително за създаване на ефикасен групов имунитет при появяването на новия вид P.1, който за пръв път е засечен в средата на ноември, 2020 година. А единствено 3-4 седмици по-късно в Манаус към този момент има пик на разболели се поради този вид на вируса.
 Бразилският вид на COVID-19 заразява до 61% от преболедувалите ковид Бразилският вид на COVID-19 заразява до 61% от преболедувалите ковид
Откритият бразилски вид на COVID-19 може да аргументи реинфекция при до 61% от хората, които към този момент са имали ковид. Това демонстрира...
Според заключенията на проучването, P.1 е сред 1,7 и 2,4 пъти по-заразен от така наречен автентичен „ ухански ” вид на ковид. Той се характеризира с клъстер от 17 разновидности (обяснението от Бразилия по какъв начин е станала толкоз бърза еволюция - вирусът мутира по-бързо в организми със мощно компроментирана имунна система, да вземем за пример заболели от СПИН), най-важните от които са в S-протеина - K417T, E484K (наричана Ерик, която понижава резултата от антителата против вируса) и N501Y (наричана Нели, която разрешава на вируса да се закрепи по-здраво към човешките кафези с ACE2 рецептори, които са самобитният вход за вируса в тялото ни) – всичките са налични и при южноафриканския вид на ковид B.1.351 и неповторимото е, че пораждат без значение в разнообразни точки на света. Всички те оказват помощ на вируса да стане по-заразен и по-прилепчив.
Проучването обаче не може да откри дали бразилският вид на ковид се характеризира с по-голям вирусен товар или с по-дълго протичане на инфекцията. Именно отговорът на въпроса за механизмите на разпространяване е толкоз значим, с цел да стане ясно по какъв начин P.1 съумява да провокира втора вълна, в случай, че очевидно има пресечен имунитет против него. Изследователите са безапелационни, че не може обяснението да се крие в спадащи с времето антитела в организма на прекаралите по-рано COVID-19. Те приканват за по-добра организация в секвенирането на проби на вируса, с цел да може да се изследва по-бързо до каква степен той може да избяга на съществуващите ваксини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР