Ако сте почитател на ризото, то тази рецепта с Уакаме

...
Ако сте почитател на ризото, то тази рецепта с Уакаме
Коментари Харесай

Постно ризото с Уакаме и гъби кладница

Ако сте обожател на ризото, то тази рецепта с Уакаме и гъби кладница ще се трансформира в едно от най-често готвените ястия от вас

Необходими Продукти

● водорасли - 5 грама, Уакаме(дехидратирани)
● ориз - 260 грама Арборио или Карнароли
● лук - 60 грама, 1/2 междинна глава или 2 бр. Шалот
● гъби кладница - 120 грама
● бульон - към 740 мл. зеленчуков
● зехтин - 60 мл.
● бяло вино - 100 мл.
● сол - 1 и 1/2 ч.л. или на усет
● черен пипер - 2 щипки, прясно едро надробен

Начин на подготвяне

Когато приказваме за Ризото си представяме кремообразност и нежна пухкава текстура, която гали небцето. Освен от маслото, сирената и от време на време добавката на сметана, ризотото е кремообразно и поради сорта ориз, който се употребява за него и високото му наличие на нишесте.

Нишестето се отделя при бъркането (друга от особеностите на ризотото) а оризът не нарушава целостта си и зрънцата стоят отделени едно от друго, в никакъв случай слепнали или прекомерно меки и преварени.

В това забавно ризото с нетипичния артикул за него - водорасли, няма да използваме сирена, сметана или масло за кремообразност, а ще я реализираме само разчитайки на естествените качества на самият ориз Арборио или Карнароли (посочвам тях, тъй като са измежду най-познатите, само че има и други подобаващи сортове за ризото, които може и да са по- икономични).

Водораслите, които използвах аз, са Уакаме, само че може вие да изберете и други, които са ви по усета. Те придават в действителност неповторим и доста пресен усет на ризотото.

Сложете ги да се хидратират във вода, до момента в който пристигна ред да бъдат употребявани.

Накълцайте лука и го запържете до омекване в зехтина, на сдържан огън за 4 минути.

Сложете ориза, посолете и запържете и него за 3 минути.

Налейте виното и дружно с него пуснете и гъбите, нарязани на кубчета. Гответе на отворен похлупак минута две, с цел да се изпари алкохола.

Отцедете водораслите и също прибавете в ястието, ще забележите, че за толкоз малко време те са набъбнали доста бързо и наподобяват като свежи. Тези които си закупувам аз са на лентички, само че в случай че вашите са по- огромни си ги нарежете.

Налейте два-три черпака парещ бульон и бъркайте, до момента в който се поеме от ориза. Сипвайте по този начин от бульона на още два пъти до поемането му и не забравяйте да бъркате ястието, защото обяснихме към този момент за желателното обособяване на нишесте при този развой.

Варенето на ориза е за почти 15 минути, само че зависи и от вашият усет. В случай, че бульона ви привърши, а оризът още ви се вижда корав, долейте си мъничко вода.

Готовото ризото поднесете на момента, не е хубаво да престоява, тъй като ще загуби своя сексапил и тип.

Преди да сервирате поръсете с прясно надробен черен пипер.

Добър вкус!

Постното ризото с Уакаме и гъби кладница е готово.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР