Ако сте от хората, които очакват лятото, за да осъществят

...
Ако сте от хората, които очакват лятото, за да осъществят
Коментари Харесай

Какви са правата ни при проблем с авиокомпания или автобусен превоз?

Ако сте от хората, които чакат лятото, с цел да осъществят от дълго време мечтано пътешестване, тогава е добре да се запознаете с най-важните си права в обстановки, в които можете да попаднете при използването на рейс или аероплан. Експертите на Комисията за отбрана на потребителите дават информация, която може да ни бъде потребна, когато сме на път.
В случай че рейсът закъснее...
При забавяне над 2 часа имате право да получите назад парите си за билета или на различен превоз до крайната дестинация. Ако закъснението е повече от 90 минути или се стигне до анулация на пътешестване с дълготрайност над 3 часа, компанията следва да Ви обезпечи храна или питиета. При нужда - и настаняване за две нощувки в хотел на цена до 80 евро на нощувка. Имайте поради, че това обезщетение отпада, в случай че превозвачът може да потвърди, че отмяната/закъснението се дължат на непреодолима мощ - тежки атмосферни условия или съществени естествени бедствия.
Ако автобусната компания загуби багажа ми?
Имате право на обезщетение. Ако вредите са вследствие на пътно-транспортно произшествие, размерът на компенсацията на единица багаж не може да бъде по-малък от 1200 евро.
Как да защитя правата си пред автобусния транспортьор?
Свържете се с него и предявете претенция. Пазете всички документи, свързани с пътуването и доказващи Вашите искания, с цел да приложите копия от тях към жалбата си. В случай че отговорът на превозвача не ви удовлетворява, можете да се обърнете към профилирания надзорен орган - Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация " или към Европейския потребителски център - когато превозвачът е регистриран в друга европейска страна.
При анулиран полет...
Авиокомпанията следва да Ви предложи нов маршрут до крайната точка на пътуването при сравними транспортни условия на първата допустима дата или на по-късна дата, комфортна за вас според от съществуването на свободни места. Другата опция е да Ви възвърне цената на билета в период до 7 дни. Може да имате право на обезщетение от 125 до 600 евро, като размерът му зависи от дистанцията на полета. Това обезщетение обаче може да отпадне при положение, че превозвачът Ви е уведомил за анулацията най- малко 14 дни преди полета или пък успее да потвърди, че тя се дължи на изключителни условия.
Ако полетът закъснее...
При забавяне над 2 часа имате право на храна и питиета, а при нужда - и на настаняване и превоз от летището до хотела и назад. Ако закъснението на полета е повече от 5 часа, може да поискате възобновяване на цената на билета. В случай че пристигнете с повече от 3 часа по-късно от плануваното, може да имате право на обезщетение, като размерът му зависи от размера на закъснението. Това право е годно единствено в случай че забавянето не се дължи на изключителни условия.
Какво е компенсацията за багажа при самолетните полети?
Ако багажът ви бъде развален, занимателен или загубен, може да имате право на обезщетение с оптимален размер до 1220 евро.
Как да получа обезщетение за изгубен или развален багаж?
Още при идването на летището попълнете протокол за изгубен, надлежно - развален багаж. Подайте тъжба към самолетната компания, като към нея приложите протокола и електронните билети. Срокът за подаване на жалбата е до 7 дни от приемането на багажа ако е бил развален, и до 21 дни, когато е занимателен. Добре е да разполагате с касови бележки за доказване цената на изчезналите движимости, защото в противоположен случай превозвачът може да дефинира компенсацията за изгубения багаж съгласно неговото тегло.
Кой може да ми окаже подпомагане при проблем с самолетна компания?
Първо се обърнете към самия транспортьор, а след това помощ можете да потърсите и от Мрежата Европейски потребителски центрове, както и от профилирания надзорен орган в съответната страна, който за България е Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация ".
На интернет страницата на Европейският потребителски център има калкулатор за полети, посредством който можем да проверим имаме ли право на обезщетение и да пресметнем точния му размер в съответната обстановка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР