Ако сте от хората, които боядисват дузина яйца за Великден,

...
Ако сте от хората, които боядисват дузина яйца за Великден,
Коментари Харесай

Какъв е срокът на годност на боядисаните яйца

Ако сте от хората, които боядисват дузина яйца за Великден, би трябвало да сте наясно с това какъв е техният период на валидност.

Преди да напълните хладилника с боядисани варени яйца, е добре да се замислите дали техният период на валидност е същият като при елементарното варено яйце. Огледайте деликатно повърхността им и вижте дали нямат пукнати, маскирани с багра.

Не би трябвало да забравяте, че срокът на валидност на шарените яйца автоматизирано се редуцира, поради това, че те няколко дни са на стайна температура, защото са част от украсата на великденската софра. Експертите са безапелационни, че яйцата, които прекарват най-малко два часа на стайна температура, се трансформират в среда за развиване на голям брой бактерии, предизвестява.

Има и друга специфичност, обвързвана с варените яйца. Когато минават през термична обработка, част от защитния им пласт пада. След това, когато още веднъж ги потопим в гореща вода, с цел да ги боядисаме, пада още от техния предпазен пласт. Така яйцата биват изложени на въздух и бактерии.

Според експертите великденските яйца, които не се съхраняват в ледник, е добре да се употребяват на същия ден или най-късно през идващите два дни.

Ако обаче съхранявате красиво боядисаните яйца в ледник, срокът им на валидност се удължава до 6 дни.

Много внимавайте, когато консумирате шарените яйца след Великден. Спазвайте прецизно годността им.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР