Ако сте купили нова кола преди около година и половина,

...
Ако сте купили нова кола преди около година и половина,
Коментари Харесай

Цените на определен вид коли втора употреба скочиха до небесата

Ако сте купили нова кола преди към година и половина, продажбата ѝ в този момент може даже да ви донесе печалба. Толкова чудноват и необикновен е сега пазара на използвани коли в Европа. Той се оказва недосегаем за доста хора, защото те не могат да си разрешат сходни разноски.

Какво се случи през последните месеци, с цел да се стигне до сходна обстановка? Най-простото пояснение в тази ситуация е, че се събраха няколко комплицирани фактори. И заради тях новите коли са доста по-скъпи от преди, което се отрази и на цените на използваните коли. Съответно, и те скочиха, написа automedia.investor.bg.

Поскъпването на новите модели беше обяснено с няколко аргументи, като главната е неналичието на микричипове. Това докара до смяна в политиката на производителите, които търсят по-голяма рентабилност от всяка продажба. Казано по различен метод – в случай че една компания преди е произвеждала 100 коли (примерно), а в този момент може да направи единствено 50, тогава цената скача, с цел да може да се избегне загубата на облага.

Водещите компании в промишлеността чакат, че през актуалната 2023 г. проблемите с чиповете и надлежно с производството ще продължат, което значи нови забавяния на производството и по-големи периоди за изчакване. Прогнозата е, че през 2024 година нещата ще се възстановяват.

Всичко това води до повишение на интереса към колите, които са на пазара, т.е. на втората приложимост. Затова и цените на коли на 1-2 години и с дребен пробег скочиха до небесата. Ако в действителност следващата година нещата се възстановяват и срокът за очакване за нова кола намалее, цените и на колите втора употреба също би трябвало да паднат. Със сигурност обаче те ще бъдат надалеч от равнищата от преди експлоадирането на пандемията от Covid-19.

Нещо сходно се случи и с горивата, чиято цена скочи при започване на съветската инвазия в Украйна, само че по-късно тя падна, само че към момента е по-висока и надали ще се върне на равнищата от преди година. Затова и в този момент не е подобаващият миг за закупуване на използван автомобил, но в случай че потребността е належаща, потребителят няма различен вид, с изключение на да развърже кесията и и да одобри актуалната действителност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР