Ако сте избрали Варна или близките курорти за лятната си

...
Ако сте избрали Варна или близките курорти за лятната си
Коментари Харесай

Освен на плаж, ако сте на морето, може да посетите и това уникално място

Ако сте избрали Варна или околните курорти за лятната си почивка, не пропускайте едно друго преживяване в крепостта Овеч. Eстествената крепост била употребена още от траките. През III-IV в. ромеите построили там крепостта Проватон като челен пост против нахлуващите от север племена. Славяните я посочили Овеч. Вероятно била употребена от хан Омуртаг, само че разцветът й пристигнал в епохата на Втората българска страна, когато се свързва с имената на владетелите Петър II и Калоян. Под стените й селският цар Ивайло унищожил цяла византийска войска. По-късно в крепостта били затворени рицари на граф Амедей Савойски.

През ХІIІ-ХІV в. Овеч се утвърдила освен като боен, само че и като набожен и административен център на района. През 1388 година 30-хилядна османска войска превзела Овеч. Твърдината била посочена Таш Хисар, Каменната цитадела. През 1409 година тя станала център на въстанието на Фружин, наследник на цар Шишман, само че била завладяна още веднъж от Муса, наследник на Баязид I. През 1444 година войските на Владислав Варненчик разрушили Овеч до основи. Макар възобновена от османците, крепостта изгубила своето предопределение и в края на XVII в. била изоставена,  написа списание National Geographic.

Крепостта се намира на 53 км западно от Варна и на 410 км източно от София. Достъпна е основно по екопътека откъм Провадия и по авто път, идващ източния подстъп към твърдината, който е непокътнат в истинския си вид с изсечени в скалата стълби. Археологическите изследвания на Овеч са възобновени от 2004 година под управлението на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

" На крепостта са съществували три църкви, сега техните остатъци ги има. Най-голямата от тях е била Митрополитската. На крепостта има един бунар - наименуван - " Говорещ ", който е бездънен 79 метра, и буди огромен интерес измежду българските туристи ", споделя пред БНР Десислава Банушева, експерт туристически бази в цитадела Овеч.

Интересен е и дървеният мост, дълъг 119 метра, по който туристите обичат да се разхождат, тъй като той предлага неповторими гледки. Вижда се целият град. А от общината са се погрижили да има пейки, места за отдих. Преди години провадиец подари и голям светещ кръст, като жест към града и хората доста обичат да се снимат там, въпреки че той не носи историческа стойност, само че пък е доста впечатляващ с размерите си, описа още Банушева.

" Друга атракция е металната спираловидна стълба, поради която идват доста хора. Тя доближава до платото и там хората се снимат и разхождат. Имаме и легенда от кое място произлиза името на град Провадия, " показва още Десислава Банушева, и добавя, че непознатите туристи са възхитени от крепостта Овеч, само че и насочва зов към всички гости да пазят културните и исторически дадености, защото не са по никакъв начин малко тези, които хвърлят отпадъците си в рамките на крепостта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР