Ако сте имали щастието да израснете с вашата баба, спомените

...
Ако сте имали щастието да израснете с вашата баба, спомените
Коментари Харесай

Защо бабата по майчина линия има по-голямо влияние в живота на детето от бабата по бащина

 баба

Ако сте имали щастието да израснете с вашата баба, спомените ви от детството евентуално са изпълнени с възприятие на сигурност и наслаждение.

Но дали в миналото сте се замисляли, че има биологична разлика сред бабата на майка ви и бабата на татко ви? Ако имаме вяра на учените, сред внуците и бабата по майчина линия, с изключение на любовта, стоят и няколко други специфични връзки. 

Безспорна генетика

Генетиците считат, че внуците са получили 35 % от своята ДНК от своите баби и дядовци. Гените се наследяват и от бабата, и от дядото, само че най-вече от бабата по майчина линия. Според учените повода е тази, че нените гени имат по-голямо въздействие върху потомството.

Смята се, че това е поради връзката с X хромозомата. Именно бабата по майчина линия предава на децата 25  % от Х хромозомата, до момента в който бабата по бащина линия една X на внуците от женски пол. При мъжките няма никакво предаване на хромозоми.

Различна непосредственост

Бабите по линия на майката са доста по-близки с внуците си, или най-малко по този начин считат учените. В доста фамилии бабата по майчина линия поема по-голямата отговорност за децата и прекарва повече време с тях. Те се отдават на своите внуци и се грижат повече за тях.

Единствена роля

Едно изследване демонстрира, че от всички родители на нашите родители най-привързани сме към бабата по майчина линия, тъй като гените „ прескачат “ едно потомство (това на майката и бащата). Ето за какво може би се разбирате по-добре с баба и дядо, в сравнение с със личните си родители.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР