Ако сте холивудски продуцент и търсите актьор, който да изиграе

...
Ако сте холивудски продуцент и търсите актьор, който да изиграе
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Мадс Микелсен и Хане Якобсен – “Канибалът”, който спечели жената на живота си с краката си… на жена

Ако сте холивудски продуцент и търсите артист, който да изиграе злодея в новия ви филм, доста евентуално е първото име, което ще ви пристигна мислено, да бъде неговото. Безупречно облечен, строен и с лице, което неудържимо притегля, само че и плаши с примамливата прозорливост на лешниковия си взор, Мадс Микелсен от дълго време се е специализирал да играе “лошия във кино лентата. ” Обаче без значение какъв брой души е погубил (и изял!) на екрана, резултатът му върху феновете е изумителен – те го обожават и желаят да го гледат още, и още, и още.

Днес можеше и да не познаваме 57-годишния Микелсен, в случай че като юноша беше решил да се отдаде напълно на танцовата кариера. За шанс на милионите си почитатели обаче ползата към актьорството в последна сметка надвива над този към танца. След дебюта му в ролята на наркопласьор в хитовата кримка “Pusher ” (1996) кариерата му в родната Дания потегля стремително нагоре, а след присъединяване му в сериала “Ханибал ” (2013 – 2015) в ролята на психиатъра-профайлър и сериен палач с канибалистични пристрастености Ханибал Лектър се снабдява със популярност и измежду англоезичната публика по целия свят.

В персоналния си живот Мадс Микелсен не яде хора, пуши доста, колекционира комикси, приказва седем езика и обича да кара ретро мотори. А да, също така е женен за най-красивото момиче на света – нещо, за което брачната половинка му Хане обича да го подсеща понякога, когато самият той шеговито й акцентира обстоятелството, че преди години е бил провъзгласен за най-сексапилния мъж на планетата, оставяйки самия Брад Пит да му диша прахта.

Като дете, роденият през 1965 година в копенхагенския квартал Йостербро Мадс е разпален по гимнастиката и когато го питат какъв желае да стане като порасне, отговорът му е безапелационен – професионален състезател. Съдбата обаче е решила друго.

Един ден в гимнастическата зала се появява непозната жена. Оказва се хореограф на лов за пластични деца с прекрасен отскок, които да станат част от миманса в нейния мюзикъл. Мадс е измежду определените. След края на уговорката хореографката го пита дали не би обмислил опцията да учи танцово изкуство. Мадс е мъдро хлапе и бързо си прави сметката мислено: В балета е цялостно с хубави девойки, а момчетата са ъгъл, тъй че конкуренцията надали ще бъде толкоз огромна, колкото в спортната гимнастика. Хубаво, ще се опитвам, за какво пък не, свива плещи той.

Гъвкавостта и дисциплината, добити посредством тренировките по гимнастика, му оказват помощ да влезе с лекост в танцовата академия за типичен и съвременен балет на Гьотеборг, където прекарва идващите осем години от живота си. Става част от танцовата натрупа “Микадо ” и несъмнено стартира да вижда бъдещето си като професионален танцьор.

“Станах балетист по случайност, “ споделя Микелсен. И добавя: “И отново по случайност станах артист. ”

 Но за това малко по-нататък.

Годината е 1987-a. 22-годишният Мадс се среща с бъдещата си брачна половинка, 26-годишната Хане, при много необикновени условия – на прослушване за постановката на пиесата “Клетка за птици ”. Тя е един от хореографите, а него го взимат да играе… китайско момиче. “Ролята напряко ми лепна, което значително се дължи на обстоятелството, че имам красиви като на жена крайници. ” И до ден сегашен Микелесен продължава да се чуди дали хубавата Хане си е паднала по него като мъж или тъй като е изглеждал добре, дегизиран като жена.

“Във всички случай имаше нещо фройдистко в цялата тая работа, ” смее се той.

Три години след запознанството им той се записва да учи актьорско майсторство в театралната школа в Орхус, Дания. В годината, в която се дипломира, прави и огромния си пробив в киното с ролята на Тони в “Pusher ”. Следват още задължения, с които съумява да се потвърди като актьор-хамелеон, кадърен да изиграе както беден непрокопсаник-наркопласьор, по този начин и полицейски детектив (Rejseholdet, 2000-2004), провицинциален свещеник (Adam’s Apple, 2005) и талантлив композитор ( “Коко Шанел и Стрависнки ”, 2006).

По времето на триумфа си с ролята на обществения маргинал и дребна риба в търговията с хероин в “Pusher ” той към този момент е фамилен мъж, въпреки и да няма брак с обичаната си Хане. През 1992-а се ражда щерка им Виола, а пет години по-късно и синът Карл. Чак когато и двете им деца са на въраст, когато от дълго време към този момент нямат потребност от памперси и гърнета, двамата вземат решение да скрепят връзката си с формален брак. Правят го на 2 декември 2000 година – 13 години след запознанството си.

Мадс се оказва забъркан от по-особено актьорско тесто. Не го интересува да пътува напред-назад и да се “разпищолва ”, до момента в който жена му и децата му са вкъщи. Затова ги мъкне на всички места със себе си. “Всеки път, когато имаме тази опция, те са с мен на снимачната площадка, ” споделя артистът в изявление пред New York Times. “А когато самият аз не фотографирам в продължение на три-четири месеца, си оставам у дома и просто си разпущам. Ходя в локалната механа, играя билярд, такива неща… Аз съм късметлия, тъй като мога да извозвам доста повече време с децата си, в сравнение с другите хора, които работят целогодишно и имат единствено една по-продължителна отпуска през лятото. ”

Когато погледите на Мадс и Хане се срещат за първи път по време на прословутото прослушване за танцьори за “Клетка за птици ” през 87-а, и двамата си имат гаджета. Обаче дебелогъзато амурче не пита кой и по кое време да нацели в сърцето с любовната си стрела и скоро двамата се озовават в обятията си в едно легло. Няколко години по-късно, когато всички датчанки към този момент точат лиги по престъпния комисар Алън Фишер (Микелсен) от крими-сериала “Rеjseholdet ”, Хане взима сложното за нея решение да изостави обещаващата си танцова и хореографска кариера, с цел да се посвети напълно на ролята си на брачна половинка и майка.

В редица последвали изявленията Хане се пробва да изясни странния за една еманципирана скандинавска жена избор по този метод: “Не желаех да бъда брачната половинка, която се прибира късно вечер у дома и чака от  брачна половинка си да измие чиниите  след вечеря в случай, че и той е унищожен от работа. Затова взех решение да пусна юздите на личната си кариера, с цел да бъда от изгода на цялото си семейство. ”

Въпреки че Хане работи “домакиня ”, тя постоянно е имала и ще продължава да има  последната дума във връзка с плановете, с които мъжа й се ангажира, тъй като и тя  като него изключително доста държи да се поддържа значимия за всички датчани здравословен баланс сред работа и свободно време. Мадс няма нищо срещу. Освен това в никакъв случай не е бил притеглен от концепцията да закупи някое от ония чудовищно огромни, луксозни имения за милиони долари в Лос Анджелис или Флорида, както вършат множеството негови сътрудници от сектора.

Вместо това избира да води живота на елементарен датчанин, като този на татко си, таксиметровия водач, по-големия си брат, Ларс, и другите членове на семейството Микелсен. Дори след мега триумфа и кофите с пари, които печели около присъединяване си в холивудските блокбъстъри “Доктор Стрейндж ”, “Фантастични животни – 3 ” и оле, майко!, петата и последна част на “Индиана Джоунс ”, Мадс Микелсен и Хане Якобсен не престават да живеят в скромна вила в копенхагенския квартал Хелеруп. Е, от време на време отскачат и до лятната си вила в Майорка, само че едвам се попекат на слънце и Мадс да полувува.

Риба. Не човешка плът.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР