Ако сте гледали по HBO, сигурно ви е направило впечатление

...
Ако сте гледали по HBO, сигурно ви е направило впечатление
Коментари Харесай

Aperol - не просто аперитив, а въпрос на стил

Ако сте гледали по HBO, несъмнено ви е направило усещане студената оранжева чаша в ръката на Обри Плаза, цялостна с Aperol Spritz.

Един от най-популярните коктейли в международен мащаб не може да бъде сгрешен, а проявлението му в хитовия сериал, чието деяние се развива в Италия, не е инцидентно.



Вече от 104 години, Аперол не е просто коктейл, а метод на живот, който е запазена марка за страната. Безкрайни летни дни, дълги обеди и мързеливи следобеди, вечерни срещи или празненства, горчиво, сладко, пристрастяващо…

Италиански залез в чаша - по този начин е описван един от най-популярните коктейли в света, Aperol Spritz. Лесен за подготвяне, горчиво-сладък, бълбукащо, хипнотизиращо оранжево, задоволителен да развърже езика без да замае главата.

Напитката води своето начало от италианския град Падуа, а прибавянето на просеко се случва по времето на петдетарския изискан в Северна Италия през ХХ век. С други думи, до момента в който Одри Хепбърн се вози на скутера с Грегъри Пек във " Ваканция в Рим ", а Федерико Фелини написа сюжета на La dolce vita една телевизионна реклама ще даде начало на най-популярния аперитив по света.



Началото обаче е през 1919 година, когато Луиджи и Силвио Барбиеро основават известния Аперол в Падуа след седем години опити с разнообразни съставки и технологии в компанията на татко си, която наследяват след неговата гибел.

Първото показване на ликьора е на Международния панаир в Падуа, който по това време е прочут като място за нови хрумвания и напредничаво мислене. Относно рецептата и до през днешния ден не се знае доста, като се изключи че напитката се прави главно от сладки и горчиви портокали, корени на жълта тинтява хининово дърво и ревен.

Какво по-добро решение от това името на марката да стане наименование за избрания характерен усет?

В следвоенния интервал аперитивът е известен главно в региона на Венеция и Падуа. Истинският връх в неговото разпространяване е през 50-те години, когато се появява първата реклама на Аперол по малкия екран, в която слънчевият ликьор се смесва с именитото италианско просеко и малко вода. Тогава региона Венето е локалният пример за изискан, мода, гастрономия и всевъзможни италиански удоволствия. Идеалният миг Aperol Spritz да се появи на сцената.

 Aperol Spritz

Самата дума пулверизатор идва от немската дума spritzen - църкам.

Историята гласи, че през XIX век, когато районът е част от Австро-Унгарската империя, бойците намирали италианските виновност за прекомерно мощни и ги разреждали с вода. Доста по-късно, малко преди 50-те години, след усилена рекламна акция, аперитивът на братя Барбиери надминава по известност другите локални марки алкохол. След това в телевизионна реклама се демонстрира рецептата за Aperol Spritz и коктейлът бързо се трансформира в първокласното алкохолно пиво за летни обеди и вечери.

Oще тогава капацитетът е видян, само че през ХХI век марката доближава невиждани величини в използването си.

В началото на 2003 година Campari купува Aperol и стартира интензивно да маркетира коктейла като напитката на светските хора от Венеция.

По същото време стартират и да се влагат старания в рекламирането на продукта като идеалната лятна напитка, с цел да се стигне най-после до събития като музикалния фестивал Governor`s Ball, на който Aperol чества своята стогодишнина през 2019 година А тази година напитката беше и формален спонсор на фестивала Coachella, с което дефинитивно затвърди имиджа си на ултимативната напитка освен за лятото, само че за всеки прелестен мотив - от брънч с другари, до ранен вечерен коктейл, следобяд край басейна или даже късна дискотека.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР