Ако сте били онлайн през последните дни, вероятно сте прочели

...
Ако сте били онлайн през последните дни, вероятно сте прочели
Коментари Харесай

Нека да отворим кутията на Пандора…

Ако сте били онлайн през последните дни, евентуално сте прочели най-малко един акцент от многото, свързани с Pandora Papers. Количеството секрети офшорни компании този път е шеметно. Големи имена като Тони Блеър и Шакира може би са били към този момент в заглавията на таблоидите, само че техните секрети финансови покупко-продажби надвишават упованията. Недвижими парцели в някои от най-желаните богаташки квартали в света са благосъстоятелност на анонимни компании, регистрирани в небезизвестни юрисдикции, като Британските Вирджински острови (BVI).

Зад доста от тези офшорни компании стоят лица от политическия хайлайф - в това число държавни глави - които постоянно се пробват да укриват налози или в някои случаи, да изперат средствата, получени от взимане на подкупи и други финансови закононарушения. В компанията са повече от 100 милиардери, 30 международни водачи и рок звезди. Много от тях употребяват компании " черупки ", с цел да държат и трансформират тайно благосъстояние.

Борбата с икономическата престъпност и другите форми на укриване на налози е във напредък. Неплащането на налози или скриването на благосъстояние в данъчните убежища към този момент не се счита за " обикновено " или " толерирано ".

Така наречените Pandora Papers - различен огромен план на - предлага най-голямото досега приключване на офшорни данни, разкриващо финансовите секрети на могъщите и богатите.

Глобални офшорки: неравноправие, престъпност, секретност

Всеизвестен факт е, че опитни снабдители на офшорни услуги оферират на своите VIP клиенти по какъв начин да скрият благосъстоянието си посредством по този начин наречените данъчни убежища или " сигурни юрисдикции ". ICIJ и други източници разказват да вземем за пример доста в детайли по какъв начин чешкият министър председател Бабиш посредством панамската компания Alcogal структурира транзакциите, с цел да прикрие, че той е действителният притежател на първокласен парцел на Френската Ривиера. Необходимо е да се попита за какво богатите и могъщите употребяват услугите на световните данъчни убежища. По принцип има две аргументи.

1. Не желаете да плащате високи налози - единствено бедните ли заплащат налози?

Pandora papers ясно и недвусмислено демонстрират на необятната общност, че на първо място " богатите " би трябвало да поемат най-голямата данъчна тежест. В подтекста на международната стопанска система е ясно, че данъчните системи основават или усилват обществени неравенства. Това е бездънен систематичен проблем, който се разисква в професионалните среди дълго време. Разкритията Pandora Papers имат значима осведомителна функционалност, с цел да обяснят образно на необятната общност този фундаментален проблем.

Въпреки че, в множеството случаи потреблението на офшорки за укриване на налози е strictu sensu законно (чешкото данъчно право разрешава това, което е направил министър председателят Бабиш), укриването на налози заради празноти в законодателството е срещу духа на данъчното право. Kреативните и нападателни данъчни практики към този момент са незаконни в доста страни, като Обединеното кралство да вземем за пример. Разбира се, Англия се слави със своите двойни стандарти и лицемерни практики, само че това е въпреки всичко положително начало. Ожесточеният юридически педантизъм в тази област е огромният проблем. Той би трябвало да бъде решен и в нашия район - Централна и Източна Европа.

2. Искате да скриете произхода на благосъстоянието

Втората съществена причина да употребявате " данъчен парадайс " е, че не желаете другите да знаят за вашето благосъстояние и неговия генезис. В някои случаи произходът на благосъстоянието е явен. Шакира е спечелила парите си по легален метод. Бабиш е един от най-крупните предприемачи в Чехия (макар че OLAF има доказателства за злоупотреби с фондовете на Европейски Съюз от страна на сдружения, свързани с него). В доста случаи обаче произходът на благосъстоянието е обвързван с финансови закононарушения и легализирането на средствата от противозаконна активност. Така че, в случай че някой няма мотивация да заобикаля данъчни отговорности и към момента употребява комплицирани офшорни структури, с цел да прикрие благосъстояние, тогава има огромен риск да е налице закононарушение - взимане на подкупи, трафик на оръжие, хора, опиати, финансови измами. Подобни случаи би трябвало да служат за червен байрак на аналитично-разузнавателните звена и регулаторите, които да наблюдават за изпирането на пари.

От наша позиция не е допустимо да твърдим сигурно какъв е произходът на благосъстоянието на политическите фигури в Pandora papers (нито пък това е работа на проверяващите журналисти), само че можем да се съмняваме. Въпросът за какво благосъстоянието на висшите политици би трябвало да се пази в загадка обаче би трябвало да резонира в публичния спор. Със сигурност доста от тях ще имат компликации да оправдаят дейностите си пред обществото (може чешкият министър председател Бабиш да загуби наближаващите избори), някой може би ще бъдат наказателно преследвани в своята страна или в чужбина за систематична корупция/изпиране на пари.

Едно е несъмнено след поредицата разктития - Paradise Papers, Panama Papers, Pandora papers - съществува социална непоносимост към съмнителните практики на забележимите политически персони и е пристигнало времето за смяна, в това число законодателна.

Ето някои случаи от района на Централна и Източна Европа, които повдигат доста въпросителни.

Азербайджан: Семейството и близки сътрудници на президента на Азербайджан - в това число неговите деца младежи, скрито закупуват лондонски парцели на стойност 700 милиона $.

Чехия: Чешкият министър председател Андрей Бабиш е основал през 2009 година компания в Британски Вирджински острови, която скрито дава на заем 15 милиона евро на други сдружения, които той има, инкорпорирани в Съединени американски щати и Монако. Парите в последна сметка са употребявани за закупуване на първокласни френски недвижими парцели. Произходът на 15-те милиона евро е неразбираем, както и повода Бабиш да се опита да скрие връзката си със средствата. Всеки комплайънс експерт би видял тук ясните червени знамена за изпиране на пари.

Украйна: Комикът Владимир Зеленски, който завоюва президентските избори на Украйна с обещания за битка с корупцията, е съсобственик на офшорна мрежа, намираща се в Кипър, Британските Вирджински острови и Белиз. Настоящият основен консултант на Зеленски Сергей Шефир, както и ръководителят на Службата за сигурност на страната, са част от офшорната мрежа. По времето на изборите през 2019 година Зеленски трансферира акциите си в основна офшорна компания на Шефир, само че наподобява, че двамата са договорили фамилията на Зеленски да продължи да получава средства от офшорката.

Хърватия: Семейството на богат хърватски магнат с връзки с Владимир Путин скрито поема бизнес с недвижими парцели. След това фамилията насочва съмнителни средства от съветска тръбопроводна компания към тази компания за недвижими парцели, употребявайки непрогледен концерн.

Казахстан: Двама олигарси са свързани с прехвърляния на стойност 30 милиона $ към хипотетичната неофициална трета брачна половинка на някогашния президент на Казахстан, която остава може би най -могъщият човек в страната.

Сърбия: Когато сръбски публицисти оповестяват, че Синиша Мали, тогава кмет на Белград, е купил 24 парцела по българското крайбрежие, той отхвърля и безочливо предлага предизвикателство: " Ако докажете, че съм притежател на тези жилища, всички са ваши... "

Д-р Елина Кърпачева, VUZF Lab

Д-р Елина Кърпачева е юрист с теоретичен и преподавателски опит. Тя е част от Лабораторията за научно-приложни проучвания на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси VUZF Lab. Има богат опит в обществения бранш като част от Европейската комисия в отдела, виновен за положителното финансово ръководство на европейските структурни фондове; минала е през образование от OLAF за попречване на измами.

Паралелно с това доктор Кърпачева е създател и ръководител на Европейския комплайънс център (European Compliance Center) - интернационална мрежа от комплайънс специалисти в Централна и Източна Европа и първата неправителствена организация в страната, която се занимава профилирано с проблематиката на нормативното сходство (compliance). Понастоящем взе участие в начинания за одобряване правилата на Организацията за икономическо съдействие и развиване с Българската фондова борса и Националната комисия за корпоративно ръководство.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР