Ако стана шеф на БНТ, бих спрял "Стани богат" и

...
Ако стана шеф на БНТ, бих спрял "Стани богат" и
Коментари Харесай

Кошлуков спира знакови предавания, ако стане шеф на БНТ

Ако стана началник на Българска национална телевизия, бих спрял "Стани богат " и социологията в "Референдум ". Това съобщи журналистът Емил Кошлуков пред Съвет за електронни медии, представен от осведомителните организации.

„ Стани богат “ и „ Референдум “ са от най-скъпите излъчвания в публичната телевизия и по тази причина при чуването пред медийните надзорници Кошлуков акцентира, че би прекратил част от договорите. Така, „ Стани богат “ ще се сбогува с аудиторията на националната телевизия, тъй като „ ние не можем да си го позволим “.

Колкото до „ Референдум “, Кошлуков посочи, че контракт с организация за маркетингови и обществени изследвания - "Алфа Рисърч ", коства на малкия екран четири пъти повече от сумата, заделена за възнаграждения на екипа. Макар че не сподели изрично каква би била ориста на предаването, той разясни, че този контракт би бил преустановен.

„ Френската социална телевизия – която има френски представител на международното по футбол и тимът даже печели – не купува правата. Излиза, че или те не си извършват публичната задача, което не ми се има вяра, или че не могат да си го разрешат. Излиза, че ние, които имаме в пъти по-малък бюджет от тях, сме по-богати за спортни права. А ние излъчваме целия спорт, който съществува на планетата “, изясни още Кошлуков по отношение на проблематичната тематика за закупуването на правата за лъчение на спортни събития.

По думите му, в случай че Българска национална телевизия 3 не може да действа като състезателен канал, то той би бил премахнат под негово управление. „ Спортните права са разкош, който Българска национална телевизия не може да си разреши. Това е вратата, през която изтичат десетки милиони “, сподели още претендентът за общоприет шеф на Българска национална телевизия, представен от "Монитор ".

Сред акцентите в показаната от Емил Кошлуков идея в границите на чуването му за поста общоприет шеф на публичната медия пред Съвет за електронни медии е да сътвори пътна карта за мултимедийното развиване на Българска национална телевизия.

Още при започване на развиването на визията си той посочи, че Българска национална телевизия не среща толкоз огромна конкуренция в лицето на огромните частни малките екрани като bTV и Нова телевизия, а в това на мощните търговски медии от ранга на Netflix и Amazon.

Дори основателите на устройства като Apple създават наличие, посочи актуалният краткотрайно изпълняващ длъжността общоприет шеф на малкия екран.

Пред членовете на Съвета за електронни медии той посочи, че Българска национална телевизия би трябвало да се развива и на новите платформи, като по-конкретно засяга основаването на мобилно приложение, с което фенът да може да получи навреме уведомление за случила се вест.

В концепцията му влизат още основаването на нови излъчвания, мощен акцент върху филмовото произвеждане, софтуерно обновяване и нови органи на ръководство. Така, Кошлуков има намерение да развие и програмен съвет – съвещателен орган, чиито членове да бъдат строго избрани (като шефове на разнообразни звена, представители от Обществения съвет на БНТ) и да носят дружно отговорността. „ Важно е програмата да не се базира на еднолични решения на правилото „ Това ми харесва, ще го включа в програмата “, обясни още той.

Сред заложените правила в концепцията му за развиване на публичната медия влиза и по-голяма бистрота и отчетност в това число и към Съвет за електронни медии.

Първо би трябвало да свалим нашите карти – да се открием пред обществото, и по-късно можем да желаеме пари, аргументира тази своя концепция Кошлуков.

По отношение на модела на финансиране, съгласно него би трябвало да се избере един от три разновидността - дали Българска национална телевизия да мине напълно на държавна прехрана без да излъчва реклами; да ускори продажбите на рекламно време, в това число посредством аутсорсване на активността към рекламни агенции; или най-сетне да се пусне фондът за общественото ѝ финансиране, само че откакто престижът на малкия екран стане задоволително добър, с цел да имат феновете доверие в прозрачността на разноските.

Запитан за нашумелия отчет за финансовата рецесия в малкия екран, Кошлуков отговори:

"Много ми е неприятно да приказвам по тази тематика. Критиката по мой адрес мога да я подмина. Като православен знам, че на различен му е обещано правото да съди живи и мъртви. Но бяха отправени клюки към наши колежки с добра известност, качества и достолепия. Позволиха си да ги набедят в осъществяване на закононарушение. Клеветниците отиват в прокуратурата и споделят, че има закононарушение, или да престанат да приказват по този начин за сътрудниците ", сподели претендентът. Той изброи и имената им - това са основният счетоводител и още две ръководителки на звена, виновни за бюджета и финансите в Българска национална телевизия.

БНТ-3 да го приключим, в случай че не може да съществува в този си тип, тъй като спортните права нарастват доста и са разкош, което Българска национална телевизия не може да си разреши, разяснява още Кошлуков.

Попитан за ограничението на публицистиката и усилване на т.нар инфотейнмънт наличие в програмата на Българска национална телевизия в интервала, в който той е програмен шеф и и.д. общоприет шеф, Кошлуков отговори:

"Може би, би трябвало да видя данните, не съм осведомен в този отчет. Ще приказвам с Уляна Пръмова незабавно, с цел да видя за какво в има такива проблеми, ще го ревизира на секундата. (...) Вие непрестанно желаете да давам оценка на господин Каменаров, Вие не познавате ли структурата? "

Днес Съвет за електронни медии ще изслуша и последния шести претендент в състезанието - журналистът Стоил Рошкев.

Гласуването в съвета е на следващия ден - тогава ще стане ясно името на новия общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР