Ако срещата с премиера се окаже другарска вечеринка“, протестите на

...
Ако срещата с премиера се окаже другарска вечеринка“, протестите на
Коментари Харесай

Мая Илиева: Ако срещата с Борисов се окаже „другарска вечеринка“, протестите ще продължат

Ако срещата с премиера се окаже „ другарска вечеринка “, митингите на медицинските сестри ще продължат. Това сподели Мая Илиева, ръководител на Синдиката на медицинските експерти в България.

Тя изясни пред " Фокус ", че контролът на лечебните заведения е бил главен акцент в диалозите сред премиера Бойко Борисов и медицинските сестри, които в неделя излязоха на народен митинг за пети път тази година с искане за промяна в здравната система. Голям % от лечебните заведения не съблюдават законите, посочи Мая Илиева.

„ Поради неприятните условия на труд, неналичието на фрагменти и множеството часове ексклузивен труд, както и работата на 24 -36 часа, което е неразрешено от закона, източването на здравната каса с подправени клинични пътеки. Това, което чакаме, е сключване на Националния рамков контракт, с което да бъдат заложени проценти за разпределението на обществените средства. Министърът на опазването на здравето залага 50% от приходите на лечебните заведения да бъдат разпределени единствено за заплати, а оттова настрана да има проценти за лекари и медицински сестри, с цел да няма огромни разлики в заплащането, каквито следим в този момент, да вземем за пример за лекари 60 000 лева, а за сестри 500 лева, а да има съответствие на заплащането “, сподели тя.

Мая Илиева заяви още, че съществува спогодба за среща с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев след подписването на Националния рамков контракт, само че в случай че не бъдат подхванати съответни дейности, митингите ще продължат. Тя обърна внимание, че медицинските фрагменти у нас не доближават и не е ясно дали в идващите години тази липса ще бъде запълнена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР