Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена

...
Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена
Коментари Харесай

Шефът на Лукойл Нефтохим: Ако забранят вносът на руски петрол, рафинерията може да спре

Ако спре вносът на съветски нефт в България, единствената нефтена рафинерия у нас „ Лукойл Нефтохим Бургас “ ще спре работа. Това сподели ръководителят на Управителния съвет на предприятието Илшат Шарафутдинов, който взе участие в честването на 9 май в Бургас,

- Г-н Шарафутдинов, има ли заплаха да спрат инсталациите на „ Лукойл “?

- В Деня на успеха - не. Имаме проекти и добра връзка с държавните институции, в доста непосредствен контакт сме. Засега няма такава заплаха. Но в случай че се случат отново крайни проявления на забрани на съветския нефт, нищо не можем да подсигуряваме. Засега нито логистиката, нито технологията не е отработена.

- При какъв вид ще спре „ Лукойл “, какво, в случай че се случи?

- Ако спрат да идват танкерите, незабавно ще имаме проблем.

- А какъв запас имате, за какъв брой дни при настоящото ползване?

- За запаса питайте Държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси ", там има експерти. Ние не сме единственият оператор на българския пазар, както знаете. Има запас. Всичко се съблюдава по закон, само че по-добре да питате държавната организация, те ще ви кажат всичко.

- Може ли да обработвате друга суровина с високо качество? Знам, че сега оферирате качество на 93-94% култивиран материал и по тази причина имате ниска цена.

- Искате да кажете, че 93% вадим светли артикули от нефта, да, по този начин е. Това ни е дълбочината на преработката.

- А може ли да преработвате различен нефт с изключение на съветски с този потенциал?

- Това не е доста правилен въпрос и се чудя, когато хората съумяват да дават отговор на този въпрос. Нефтовете са доста огромна смеска и с доста необятен диапазон на качество. Преработвали сме някои нефтове и можем да го вършим, някои не сме. Има и такива, които не могат да се доставят. Те са битуминозни и въобще не могат да текат – венецуелският да вземем за пример. Никой не може да каже дали е допустимо, или не, до момента в който не кажат – ето ти нефта, виж дали можеш. Ние имаме доста комплицирани системи за инженерните планове, с цел да кажем теоретически дали е допустимо. После би трябвало да бъде отработена логистиката, технологията, цената на въпроса да се намерят танкери, някой да ги застрахова и да ги докара дотук. Накратко – можем да преработваме различни, само че дали ще извадим 93 или 95%, никой не може да каже, до момента в който не кажат какъв петрол ще работим.

- Всъщност, в случай че спре вносът на съветския нефт в България, може да спрете и да работите?

- Ако стане доста бързо, да, ще имаме проблем.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР