Ако Сотир Цацаров подаде молба за предсрочно отстраняване от длъжност,

...
Ако Сотир Цацаров подаде молба за предсрочно отстраняване от длъжност,
Коментари Харесай

Прокурорската колегия: Цацаров не е длъжен да подаде оставка веднага

Ако Сотир Цацаров подаде молба за предварително премахване от служба, тази молба ще бъде ориентирана към пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), който би трябвало да я прегледа и с болшинство от най-малко 17 гласа " за " да вземе решение, с което да предложи на президента Румен Радев да издаде декрет за предварително освобождение на основния прокурор от мандата.

Президентът има пълномощие да върне това предложение на Висш съдебен съвет, само че при наново внасяне на такова предложение има обвързване да издаде декрет за освобождение на основния прокурор от заеманата от него служба.

Това изясни представителят на прокурорската гилдия Даниела Машева, помолена да обясни процедурата, откакто във вторник болшинството в Народното събрание предложи Сотир Цацаров за началник на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Миналия четвъртък Висш съдебен съвет избра наново с 20 гласа " за " и 4 " срещу " Иван Гешев да оглави прокуратурата, само че президентът към момента не е подписал декрет за назначението му, откакто един път към този момент върна процедурата във Висш съдебен съвет. Възможно е, в случай че Радев издаде декрет за назначение на Гешев, той да встъпи в служба преди 10 януари 2020 година, когато изтича публично мандатът на Цацаров, а той самият след декрет за освобождение от поста да поеме антикорупционната комисия.

" Няма по какъв начин да се стигне до рецесия, защото законовата опция в тези случаи, преди да има назначен титуляр за основен прокурор, в пълномощията по предложение на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, пленумът може да вземе решение за установяване на изпълняващ функционалностите на основен прокурор до назначението на титуляр и до встъпването му в служба ", изясни Даниела Машева.

Тя уточни, че липсват съответни законови разпореждания, само че по предложение на прокурорската гилдия пленумът има пълномощия да дефинира кой да заеме краткотрайно поста на Цацаров. Практиката нормално е това да е някой от заместниците.

" Към сегашния миг след направената номинация за Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ не са налице предпоставки и обвързване от негова страна за предварително преустановяване и освобождение от поста. Условия на несъответственост за извършване на двете функционалности биха зародили едвам след момента на неговото встъпване в служба, в случай че бъде определен за ръководител ", добави Машева.

На въпрос дали няма да има спор на ползи, откакто за него би трябвало да гласоподават депутати, а в същото време при него има преписки и сигнали за следствия, свързани с народни представители и парламентарни групи, Машева отговори: " Това е преценка, която евентуално господин Цацаров ще направи в скоро време. "

Номинираните за ръководител на КПКОНПИ претенденти би трябвало в период от 7 дни да показват нужните документи, в които да бъдат включени също декларация за имущество и спор на ползи, както и идея за работата на комисията. След мнения на неправителствени и научни организации претендентите ще бъдат изслушани в отрасловата комисия, а гласуването ще бъде в пленарната зала.

Изборът е с нормално болшинство - с най-малко половината от гласовете на присъстващите депутати. За определен се счита претендентът, който събере най-вече гласове. Според депутати изборът ще бъде реалност до три седмици, т.е. в мандата на Цацаров като основен прокурор. Няма законов период за встъпване в служба, само че до месец би трябвало да освободи остарелия пост, което на процедура ще съвпадне с приключването на мандата му.

Новоизбраният ръководител на антикорупционното звено ще довърши мандата на досегашния ръководител Пламен Георгиев и надлежно няма да има цялостния 6-годишен мандат, а се чака да оглавява комисията в идващите към 4 години. Георгиев беше определен на поста напролет на 2018 година, само че около продължителните кавги с парцелите на властта и разкритието за нелегално надстроения му мезонет той подаде оставка през юли тази година.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (200)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР