Ако смятахте, че евтиният мобилен роуминг е fait accompli в

...
Ако смятахте, че евтиният мобилен роуминг е fait accompli в
Коментари Харесай

Брюксел пак спори за евтиния роуминг. Защо?

Ако смятахте, че евтиният мобилен роуминг е fait accompli в Европа, помислете още веднъж, написа европейското бюро на POLITICO.

Депутатите от Европейския парламент още веднъж си блъскат главите върху достижението, което Европейски Съюз счита за една от най-големите победи за правата на потребителите в историята: правото им да се обаждат, да пишат известия и да стриймват без да заплащат в допълнение, когато пътуват в границите на съюза.

Сделката от 2017 година бе разказана като " един от най-големите и забележими триумфи на Европейски Съюз ", която показва на европейците, че Европейският съюз работи в тяхна употребява. Тя бе реализирана след 13 години политическите договаряния, в които Брюксел се изправи против националните държавни управления, които пък бяха под напън от телеком колосите.

Но работата не бе свършена до дъно.

Въведената през 2017 година регулация планува договорката да изтече на 30 юни 2022 година, а Европейската комисия да предложи удължаването ѝ с още 10 години. Преговарящите от Съвета на министрите и Европейския парламент се срещат още веднъж през днешния ден, с цел да изковат финалните елементи.

Документ, забелязан от POLITICO, демонстрира, че договарящите би трябвало да преодолеят " четири огромни политически въпроса ", в това число оптималните цени, които телекомите могат да желаят от съперниците си за потреблението на мрежите им, както и цените, които жителите ще заплащат, когато се обаждат въпреки това на Европейски Съюз.

Ако договарянията се провалят, европейците още веднъж ще бъдат изправени пред " мега сметки ".

Най-спорен е опитът на Европейския парламент да отстранен високите такси за позвъняване към друга страна от Европейския съюз. Обажданията от чужбина към дома не се таксуват в допълнение, само че тези повиквания в границите на Европейски Съюз към момента провокират комплициране и опасения от високи сметки измежду европейците.

Правото за свободно придвижване в Европейски Съюз би трябвало да донесе и безвъзмездни интернационалните позвънявания, счита Клаудио Тейксеира, юридически шеф в групата за отбрана на потребителски права BEUC.

Но телекомите са срещу. 13 основни изпълнителни директра на телекоми обявиха в общо изказване, че премахването на тези спомагателни такси ще коства на телекомите €2 милиарда през идващите четири години — в миг, в който те вършат обилни вложения в 5G мрежите.

Според видяния от POLITICO документ, Народното събрание може да реализира единодушие към текстове, които " приканват " операторите да понижат цените за този вид диалози, вместо да одобряват закон, който ги не разрешава.

Втори проблем, който задържа договорката, е по съглашението какви такси телекомите би трябвало да заплащат един на различен за потребление на мрежите, когато потребителят е в чужбина.

Според Комисията ограничаването би трябвало да е €2 за гигабайт интернет. Но евродепутатите упорстват за понижаване на тези цени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР