Ако следваме съвременните насоки на диетолозите, то би трябвало да

...
Ако следваме съвременните насоки на диетолозите, то би трябвало да
Коментари Харесай

Още една причина да започваме деня си с чаша портокалов сок

Ако следваме актуалните насоки на диетолозите, то би трябвало да се стремим да понижим приема на захар от всички източници. Това обаче значи и да ограничим потреблението както на плодове, по този начин и на плодови сокове, в това число прясно изцедени такива.
 Вода, кефир и напитките, с които укрепваме имунната система
Най-добрите питиета за имунитет

От какво в действителност се нуждае тялото ни

Ново обаче потвърждава, че да стартираме деня си с чаша фреш от портокал има изгоди за здравето ни.

За да доближат до това умозаключение учени от Toronto Metropolitan University изследват резултатите върху апетита, приема на храна и гликемичния отговор при възрастни след потреблението на прясно изцеден портокалов сок и купешки в кутия, който е подсладен със захар.

В изследването взимат присъединяване 36 души с обикновено тегло, които са разпредели в три групи съгласно типа напитка, който е трябвало да пият. Едните са консумирали фреш от портокал, други - подсладен портокалов сок, а трети - единствено вода.
 Снимка 661671

Изследователите откриват, че хората, които са пили прясно изцеден портокалов сок, са приемали по-малко калории през останалата част от деня, както и че равнищата им на кръвната захар са били по-ниски в съпоставяне тези на с хората, пили подсладен сок.

Обяснението за този резултат съгласно учените се крие в това, че фрешът съдържа флавоноиди, които забавят храносмилането и усвояването на захарта. Именно на това се дължи неналичието на скок в кръвната глюкоза.

Наред с това откривателите виждат, че участниците в изследването, които са пили прясно изцеден сок от портокал при започване на деня, са приемали по-малко калории на обяд спрямо тези, които са пили подсладен сок.

" Те употребяват по-малко калории, основно посредством намаляването на приема на въглехидрати. Изглежда, че малко портокалов сок прави доста работа ", споделя един от създателите на проучването - Ник Белисимо.
 Снимка 661674

Според Илана Мулщайн, която пък е регистриран диетолог и експерт по хранене в Лос Анджелис и не е работила по изследването, най-важното изобретение в действителност е, че тялото явно разпознава разликата сред естествените и добавените захари. Тя добавя също по този начин, че постоянно е препоръчвала хората да пият вода преди хранене. Причината е, че тя оказва доста влияние върху понижаването на равнищата на кръвната захар.

" Ако някой желае да пие портокалов сок, бих го посъветвала да се придържа към 100% портокалов сок, вместо " портокалова напитка ", подсладена със захар, и по опция да добави към него малко вода, с цел да има по-положителен резултат за кръвната захар ", споделя още Илана Мулщайн.
 Чай с необикновени добавки - за какво да сложим пипер и сок от грейпфрут, вместо захар и мляко
Чай с черен пипер, масло и сок от грейпфрут - за какво е добра концепция

Вкусово многообразие и добавени изгоди

Полезно е да знаем също, че чаша от 250 мл. прясно изцеден портокалов сок не съдържа добавена захар, а и ни обезпечава 100% от целесъобразния дневен банкет на витамин С. Освен това ни оказва помощ да си набавим и други съществени витамини и минерали, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР