Ако следите новините в Унгария тази седмица, лесно бихте могли

...
Ако следите новините в Унгария тази седмица, лесно бихте могли
Коментари Харесай

Скандалът с гей оргията разкри медийния контрол на Орбан в Унгария

Ако следите новините в Унгария тази седмица, елементарно бихте могли да си създадете изцяло друга версия за присъединяване на евродепутата Йозеф Сайер в гей празненство. А също и да разберете по какъв начин отразяването на абсурда демонстрира лицемерието на ръководещата партия Фидес, обявяваща се в отбрана на обичайните фамилни полезности и за ограничение на правата на половите малцинства.
От оскъдните репортажи в проправителствените и публични медии в Унгария ще научите единствено, че Сайер, който е основен съпартиец на премиера Виктор Орбан, се извинява на фамилията си и гласоподавателите, че е нарушил COVID-мерките, като е взел участие в домашно празненство в Брюксел. Но няма да получите никакъв подтекст или спомагателни детайлности.
Аферата "Сайер " демонстрира степента, до която държавното управление на Унгария е съумяло да откри надзор върху отразяването на политиката в страната, в която самостоятелните медии са подложени на офанзиви от десетилетие. Във вторник (1 декември ), когато новината за Сайер гръмна, водещо събитие за уеб страницата на унгарската държавна телевизия бяха последните данни за утвърждението на Орбан под заглавие: "Никога до момента унгарците не са били толкоз удовлетворени от който и да е министър-председател ". Във вторник във вечерната емисия публичната телевизия излъчи в резюме изказването на Сайер, наблягайки единствено на извинението му.
Телеграфната организация на страната MTI разгласява един-единствен къс материал, още веднъж без подтекст, основаващ се на изказването на Сайер. В него той признава, че е взел участие в домашно празненство, само че отхвърля да е употребявал опиати, както и да е негово хапчето екстази, открито от полицията в раницата му. В сряда публицисти от самостоятелния новинарски уебсайт Telex.hu бяха спрени, до момента в който задаваха въпроси по аферата "Сайер " на министрите, идващи за съвещание. Също по този начин полицията отдели с кордон постройката, в която се състоя срещата. Telex.hu бе основан преди няколко месеца от десетки публицисти, напуснали най-големия маджарски информативен портал Index.hu, откакто той също попадна под контрола на ръководещите.
Проправителствените медии тиражираха изказването на Сайер, още веднъж без да изяснят напълно случилото се, като бързо насочиха вниманието върху времето на полицейската акция. Целта беше, на фона на европейския спор за върховенството на закона, да се внуши, че задграничните разследващи служби се пробват да оклеветят евродепутата от Фидес. Само един проправителствен уебсайт - Pesti Srácok, предизвести в публицистична публикация на първа страница за това по какъв начин случилото се може да докара до проблеми на изборите през 2022 година
Габор Поляк от медийния мозъчен концерн Mérték Media Monitor съобщи пред EUobserver, че проправителствените медии са се отнесли деликатно към казуса, поставяйки на напред във времето теориите за присъединяване на разследващите служби и изцяло игнорирайки обстоятелството, че Сайер е взел участие в гей секс празненство.
През последното десетиление Фидес построиха медийна империя, установявайки надзор първо върху публичните медии и трансформирайки ги в рупор на властта. След това предприемачи, свързани с държавното управление, последователно получиха ръководството на частните медии.
Позовавайки се на по-ранни проучвания на основания в Будапеща концерн Mérték Media Monitor, Поляк оповестява, че единствено 1/3 от интервюираните са декларирали, че се осведомят от разнообразни медии, до момента в който 80 на 100 от останалите 2/3 са доминирани от новинарски източници, свързани с Фидес. В същото време множеството самостоятелни маджарски медии се борят гласът им да бъде чут в ехтене камерите, основани от ръководещите. Поляк споделя, че кабинетът съумява да реализира господстващо състояние като харчи големи суми от парите на данъкоплатците за проправителствените и държавните медии. След идването на Орбан на власт през 2010 година Унгария пропадна от 23-то до 89-то място в класацията на "Репортери без граници " за независимост на словото. Миналата година неправителствената организация установи за Унгария "ниво на медиен надзор без казус в държава-член на Европейски Съюз ".
Очаква се Европейска комисия да разгласи План за деяние за народна власт, чиято цел частично ще е да укрепи свободата на медиите и плурализма в Европа. Според Поляк най-осезаемата помощ за самостоятелните маджарски медии ще бъде финансирането от Европейски Съюз. "Унгария е неповторим случай, на никое място медиите не са в толкоз неприятно положение, даже и в други страни с популистки трендове. Пари са нужни ", споделя той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР