Ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или

...
Ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или
Коментари Харесай

МФ: Ако след 10 юни няма нов бюджет или удължаване, държавата може да харчи само толкова, колкото събира

Ако след 10 юни няма признат бюджет за годината или ново удължение на миналогодишния бюджет, страната ще може да харчи единствено толкоз, колкото събира. Това излиза наяве в отговор на Министерството на финансите след питане на БНР дали при най-неблагоприятната догадка ще има средства за пенсии и заплати в обществения бранш. Действието на така наречен удължителен закон за бюджета завършва точно на 10 юни, осведоми репортерът Марта Младенова

Тъй като към този момент е съвсем на практика невероятно да се одобри напълно нов бюджет за годината, най-вероятната догадка е депутатите да гласоподават ново удължение на бюджета за предходната година.

Директен отговор на въпроса дали Министерството на финансите приготвя предложение за сходно удължение не е даден макар запитването от БНР, само че се прави уточнението, че в догадка на ново удължение " системите ще се финансират както през първите месеци на годината при досегашния ред ". Това значи, че разноските ще са на равнището на същия интервал за 2022 година, като се регистрират влезнали в действие актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които плануват спомагателни или понижени бюджетни средства.

Практически не могат да се свият разноски, с изключение на икономии от неосъществени действия и планове на първостепенни бюджетни разпоредители. В понижение ще се отчетат осъществени еднократни разноски за същия интервал на предходната година, прецизират от министерството.

При догадка на неприет бюджет след 10 юни, при изискване че не се продължи действието на така наречен удължителен закон, то с цел да се финансират разноски и прехвърляния след 10 юни 2023 година, наложително според Закона за обществените финанси, по предложение на Министерския съвет Народното събрание следва да дефинира нов период за събиране на доходи, за осъществяване на разноски и за даване на прехвърляния.

В този случай разноските и предоставените прехвърляния би трябвало да са равни на размера на постъпилите доходи, помощи и дарения и при съблюдаване на фискалните правила по Закона за обществените финанси, допълват още от министерството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР