Ако Сиела Норма поеме и този път осигуряването на машините

...
Ако Сиела Норма поеме и този път осигуряването на машините
Коментари Харесай

Веселин Тодоров: Нуждаем се от около 50 дни, за да подготвим машините за гласуване

Ако " Сиела Норма " поеме и този път обезпечаването на машините за изборите, компанията ще има потребност от към 50 дни, с цел да приготви устройствата. Това съобщи в " Денят стартира " изпълнителният шеф на компанията, която до момента обезпечава устройствата за гласоподаване Веселин Тодоров.

Той посочи, че към момента " Сиела Норма " няма подписан контракт за доставка и поддръжка на машините за изборите на 2 април. Коментира, обаче, че поради късия период за производство на вота, надали ще се откри друга компания, която да е в подготвеност да обезпечи машинното гласоподаване.

Според Веселин Тодоров измененията в Изборния кодекс няма да основат съществени спънки към организацията на машинния избор, само че е значимо до 8 февруари да има изясненост какви са условията за превръщането на разписката от машината в бюлетина.

В " Денят стартира " Веселин Тодоров посочи, че " Сиела Норма " към този момент беседва с ЦИК по организацията на вота на 2 април. Вероятно компанията ще желае към 10-процентно нарастване на цената за доставка и поддръжка на машини.

За да се трансформира разписката от машината в бюлетина, ще би трябвало да се прибавят към 10 см. към дължината ѝ. Тодоров пресметна, че в случай че това се случи, от една ролка ще могат да излязат към 140-150 действителни бюлетини за гласоподаване.

24 март е крайната дата, в която Българска народна банка би трябвало да достави ролките за машините за изборите на 2 април, сподели още той.

От " Сиела Норма " са сменили известието " Протоколът е фалшифициран ", което се изписа на екраните на няколко машини на последните избори и провокира ужас измежду доста гласоподаватели.

" Протоколът е фалшифициран " - това е наше известие, оправдавам се на гласоподавателите. То е на нашите дивелъпъри, които не приказват добър български език. Поправили сме го ", сподели Веселин Тодоров.

Той добави, че всяка квитанция от машините за гласоподаване има QR-код, с който вотът е електронно подписан и може да се откри по кое време в коя секция е гласувано.

" Това е много по-надеждна отбрана от всевъзможни обичайни печатарски техники ", посочи той.

Според него е добре да се удължи срокът, в който партиите могат да получат изходния код на машините за гласоподаване.

" Имаше покана предния път към политическите партии. Ние спомагаме механически - има наши сътрудници да оказват помощ. Седят способени дивелъпъри от наша страна и когато пристигна способен човек от другата страна, връзката се получава. Този път може да бъда по-дълго времето за тази инспекция. Беше до момента един ден, може да се направи 10 ", сподели Тодоров.

Към момента в складовете на ЦИК има 12 837 машини за гласоподаване. Те се охраняват от жандармерия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР