Ако си мислят, че е възможно някой да вземе чук,

...
Ако си мислят, че е възможно някой да вземе чук,
Коментари Харесай

Сръбският президент: Ако мислят, че ще ни ударят с чук по главата, за да признаем Косово, няма да стане

" Ако си мислят, че е допустимо някой да вземе чук, да удари Сърбия по главата и да ни каже, че би трябвало да признаем Косово, това няма да стане ", съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич на конференция нощес след диалога си със специфичния представител на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак, написа вестник " Новости ", представен от Българска телеграфна агенция.

Албанците се лъжат, в случай че считат, че Вашингтон ще им даде опция за бързо решение, лъжат се, в случай че считат, че нечия сопа ще им сътвори страна, добави Вучич и посочи, че това е " сметка без кръчмар ".

" Европейски Съюз продължава да приказва за цялостно нормализиране на връзките, което е добре. Виждате обаче, че под американски напън се повтаря непрекъснато " взаимно признание " . Повтарят това като папагали. Господин Лайчак е очевидец, че в Брюксел непрекъснато прекъсвах албанските договарящи, стигна се съвсем до случай. И по-късно получавам честитка от американския президент, в която написа същото ", сподели още Вучич.

Той посочи, че " ще се борим да реализираме компромис, само че и ние имаме своите национални ползи, които би трябвало да пазим ".

Вучич поправи Лайчак, наблягайки, че Белград не признава формулировката Сърбия и Косово, а единствено " Белград и Прищина ".

Един от водачите на Демократичния фронт в Черна гора Милан Кнежевич също реагира на употребяваната от Лайчак дефиниция " Сърбия и Косово ", написа още " Новости ".

" Как би било Мирослав Лайчак с персоналния си образец да даде опция на унгарското малцинство да разгласи така наречен Южна Словакия, която на референдум да се причисли към Унгария и след това да пристигна у нас и да изясни, че Косово не е наше? " Почтеният " Лайчак, единствено няма кой да го хвали ", написа Кнежевич в Туитър.

Вестник " Данас " добавя, че Вучич е оповестил, че няма периоди, в които диалозите с Прищина да продължат, само че чака това да стане през април или май, според от образуването на органи на властта след изборите в Косово.

Лайчак изрази удовлетворение от декларираната от Вучич подготвеност да замине за Брюксел във всеки миг, с цел да " продължи пътя към всеобхватно съглашение за нормализиране на връзките и решаването на всички отворени въпроси един път и вечно ".

По мотив изказването на водача на спечелилото изборите косовско придвижване Самоопределение Албин Курти, че разговорът със Сърбия не е измежду основните му цели, Лайчак сподели, че " нито един водач няма лукса да избира цели ".

" Има цели, които избирате, и цели, които би трябвало да приемете. Не виждам спор с целите, които Курти дефинира в акцията, само че той схваща, че разговорът /с Белград/ е външен приоритет номер едно, тъй че тук няма спорове ", сподели Лайчак.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР