Ако Швеция планира да се присъедини към НАТО, тя трябва

...
Ако Швеция планира да се присъедини към НАТО, тя трябва
Коментари Харесай

Ердоган: Стокхолм трябва да подкрепи Анкара в областта на сигурността

Ако Швеция възнамерява да се причисли към НАТО, тя би трябвало да вземе поради опасенията на Турция, свързани със сигурността. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на взаимна конференция след диалози с шведския министър-председател Улф Кристерсон в Анкара.

" Швеция се стреми към участие в НАТО поради личната си сигурност, а Турция от своя страна чака Стокхолм да поддържа ползите на Анкара в региона на сигурността ", съобщи турският водач.

Ердоган добави, че Турция чака от Швеция да ползва прецизно наредбите на Тристранния меморандум, подписан от Анкара, Стокхолм и Хелзинки по време на срещата на върха на НАТО през юни. " Турция откровено желае да се реализира участието на Швеция в НАТО и да трансформира връзките сред двете страни в съюзнически въз основата на цялостното използване на Тристранния меморандум ", сподели той.

Тристранният меморандум сред Турция, Финландия и Швеция беше подписан на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни. Документът удостоверява поддръжката на Турция за присъединението на скандинавските страни към НАТО, при изискване че те дават отговор на опасенията на Анкара, свързани със сигурността.

Президентът Ердоган посочи, че е неприемливо на територията на Швеция да се основават условия за активността на терористични организации, които заплашват националната сигурност на Турция.

" На терористичните организации PKK/PYD/YPG, FETÖ и DHKP-C не би трябвало да се разрешава да се възползват от демократичната среда в Швеция ", акцентира турският държавен глава.

" Съюзниците от НАТО би трябвало на първо място да бъдат солидарни между тях и да не укриват терористи в страната си ", сподели той.

От своя страна шведският министър-председател Улф Кристерсон увери, че Стокхолм има намерение да съблюдава всички свои задължения към Турция в битката против тероризма.

Той съобщи, че Швеция е наясно, че " Турция води война против терористичната организация ПКК ". Кристерсон съобщи, че като част от осъществяването на Тристранния меморандум Швеция ще предприеме " доста значими стъпки " до края на тази и началото на идната година. Той разясни, че това се отнася на първо място до законодателството на страната за битка с тероризма./БГНЕС, Анадолска организация

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР