Ако ще има нови парламентарни избори, те ще могат да

...
Ако ще има нови парламентарни избори, те ще могат да
Коментари Харесай

Експерти: Ако изборите ще са 2 в 1, до 9 април трябва да сме приключили с мандатите

Ако ще има нови парламентарни избори, те ще могат да се проведат 2 в 1 с европейските, единствено в случай че цялата процедура с мандатите приключат до 9 април. Това сподели по bTV някогашният ръководител на ЦИК Александър Андреев.



Той изясни, че датата е крайния период, в който по закон може да започва процедурата за новия предварителен парламентарен избор.

Шефът на компанията “Сиела норма ” Веселин Тодоров сподели, че сега сдружението, което обезпечава машинното гласоподаване, работи единствено по социална поръчка за европейските избори. Той предизвести, че в случай че има парламентарни избори дружно с тях, ЦИК ще би трябвало да спре тази поръчка и да разгласи нова.



Тодоров съобщи, че машините на локалните избори са посочили, че са подготвени освен за избори 2 в 1, а дори и в 4 в 1. Според него компликация ще има, само в случай че локалните и парламентарните избори се проведат настрана в две следващи седмици. Той акцентира, че това не е невероятно, само че ще е мъчно.

Някакви хора се пазарят за министерски постове два месеца, а в този момент имат 2 седмици, в които или се схващат, или отиваме на избори, по този начин разказа обстановката специалистът по изборни системи Румяна Дечева.



Тя акцентира, че със същите машини, в които гласуваме в България, се гласоподава и в Белгия, само че без проблемите, които всякога се повтарят към машинния избор у нас. Около 100 милиона ще бъдат спестени, в случай че изборите са 2 в 1, акцентира Дечева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР