Ако ще бъдете част от НАТО, допринесете за него, ако

...
Ако ще бъдете част от НАТО, допринесете за него, ако
Коментари Харесай

Съветник на Тръмп: Ако сте част от НАТО, имайте принос, ако не – напуснете

Ако ще бъдете част от НАТО, допринесете за него , в случай че ли не – би трябвало да се чувствате спокойни, да го напуснете. Това съобщи в изявление за организация Ройтерс водещият консултант по националната сигурност на Доналд Тръмп.

Той разясни, че ще упорства за промени в НАТО, в случай че някогашният президент се върне на власт. Това съгласно него може да докара до загуба на отбрана на някои страни членки против външна офанзива.

„ Ефектът от изявлението му е единствено един – да разрушава доверието в НАТО, а това е в полза на Путин “, разяснява Весела Чернева

Кийт Келог, пенсиониран генерал-лейтенант и някогашен шеф на щаба на Съвета за национална сигурност на Тръмп, сподели още, че в случай че някоя страна членка на Алианса (от общо 31 страни) не успее да похарчи най-малко 2% от своя БВП (БВП) за защита, той ще поддържа премахването на отбраната на тази страна по член 5 според Северноатлантическия контракт.

Въпросният член 5 гласи, че „ офанзива против един член на Алианса в Европа ще се смята за офанзива против всички членове и НАТО би трябвало да отговори по подобаващ метод “. Без тези отбрани всяка страна членка е изложена на заплаха.

Появиха се и рецензии към екипа на някогашния президент, че не са му обяснили по какъв начин работи Алианса

„ Там, откъдето пристигам, съюзите имат значение. Но в случай че ще бъдете част от Алианса, допринесете за него, бъдете част от него “, сподели още Келог, който е бил консултант по сигурността и на някогашния вицепрезидент Майк Пенс.

Преди няколко дни Доналд Тръмп съобщи, че е податлив да насърчи Русия „ да прави каквото си желае с страните членки на НАТО, които не са обезпечили най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита “. С това той си навлече рецензия от страна на сегашния американски президента – демократът Джо Байдън, както и на висши западни чиновници.

Унгария остава последната страна, която би трябвало да се произнесе по този въпрос

Келог отхвърля да каже дали е обсъждал предлагането си с Тръмп, само че разясни, че те постоянно са обсъждали бъдещето на НАТО. Той уточни също по този начин, че в случай че някогашният президент още веднъж влезе в Белия дом, той евентуално ще предложи среща на Алианса през юни 2025 година, с цел да се разиска неговото бъдеще. Според него „ НАТО може след това да се трансформира в етапен съюз, в който някои членове се употребяват с по-голяма отбрана от други въз основа на спазването на учредителните правила “.

Западни анализатори са обезпокоени от тези изявления, тъй като Доналд Тръмп е покрай обезпечаването на президентската номинация на Републиканската партия за общите избори на 5 ноември. Той и съидейниците му все по-често дават сигнали, че имат намерение да премислят уговорката на Съединени американски щати към НАТО и от дълго време се оплакват, че европейските членове на Алианса не заплащат обективен дял.

Предстои Реджеп Ердоган да подпечата решението на Народното събрание с президентски декрет

В допълнение към отпадането на член 5, Келог предлага и други по-леки наказания – като загуба на достъп до образование или споделени запаси за съоръжение. Според него страните членки на НАТО би трябвало да могат свободно да се отдръпват от Алианса, в случай че не могат да отделят съответния финансов запас.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР