Ако шофирате през нощта, вероятно сте осъзнали колко трудно е,

...
Ако шофирате през нощта, вероятно сте осъзнали колко трудно е,
Коментари Харесай

Австралия изпробва светеща в тъмното маркировка, за да подобри безопасността през нощта

Ако шофирате през нощта, евентуално сте осъзнали какъв брой мъчно е, когато линиите по пътя са едвам забележими. Маркировката става още по-трудна за следване през тъмното, когато боята е избледняла. В Австралия сега организират изпитвания на фосфоресциращи линии по пътищата.

Това, което вършат, е да боядисват линиите на пътя с фотолуминесцентна багра – тази, която се употребява за стрелките на тактически часовници, с цел да светят през нощта.

Избрани пътища в щата Виктория са били обработени с тази специфична багра.



Според информацията, това тестване коства 4 милиона австралийски $ (2.82 милиона щатски долара), като се твърди, че новите фосфоресциращи линии ще оказват помощ на водачите да останат в своите ленти и по-добре да реагират на завои и кръстовища, което е изключително потребно за хората, непознаващи региона.

Фосфоресциращите линии са един от трите плана за усъвършенстване от компанията „ Tarmac Linemarking “, включени в щатския " Пакет за нововъведения ".



Вторият метод включва потреблението на пътни обозначения с по-висока отразителност. Това се реализира посредством прибавянето на по-дебели стъклени топчета и термопластични материали към боята, само че без да предизвиква фосфоресциращ резултат, сходен на първия случай. Все отново, това подсигурява по-добра видимост, когато фаровете на колите осветяват маркировките в тъмното.

Третата мярка употребява светодиодни тактилни обозначения на следени пешеходни пътеки. Светодиодите ще следват цветовете на светофарите, с цел да обезпечат по-голяма видимост на пешеходците, които нормално смъкват взор към екраните на телефоните си.



Въпреки полезността им, фосфоресциращите линии не са се избавили от рецензии. Някои се опасяват, че това ще бъде „ яма за пари “, защото линиите ще би трябвало да се опресняват постоянно. Други се безпокоят, че боята може да съдържа рискови, радиоактивни материали.

Някои даже смятат фосфоресциращите линии за изцяло рискови, защото хората са склонни да изключат фаровете на автомобила си, с цел да видят какво забавно светене се получава.



Превод: GlasNews.bg / Източник: SuperCarBlondie
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР