Ако сегашният кмет на Варна Иван Портних имаше и малко

...
Ако сегашният кмет на Варна Иван Портних имаше и малко
Коментари Харесай

Бизнесът попита варненския кмет дали той или някой друг управлява града

Ако сегашният кмет на Варна Иван Портних имаше и малко разбиране от градoустройство, градът щеше да е доста друг. Това се споделя в позиция, публикувана нощес от кандидатa за кмет на Варна Христо Димитров във връзка нападателни нападки, отправени ден по-рано от настоящия кмет на града Иван Портних.

" Цялата отговорност за устройството на дадена територия е отговорност на кмета и общинския съвет ", написа още Димитров.

По време на незабавно призован брифинг във вторник (26 септември) Портних назова " мошеници и олигарси " съперниците си от новосформираната платформа " Алтернатива на жителите ". Именно тя издигна кандидатурата на Христо Димитров. По време на въпросния брифинг Портних упрекна строителния бизнес във Варна и някогашния си основен проектант Виктор Бузев за презастрояването на града и всички произлизащи от това проблеми.

Така на процедура Иван Портних, който е и претендент на ГЕРБ за четвърти мандат, влезе в предизборна акция, до момента в който към момента извършва функционалностите на настоящ кмет.

" Макар нашата публична предизоборна акция и медийни изяви да стартират, както е планувано по закон, от 29 септември, серия от събития докара до нуждата да взема отношение ", написа в позицията на Христо Димитров.

Защото истината е неотложна вест

В публикувания текст се споделя още, че " в серия от нелепи предизборни прояви " претендентът за кмет на ГЕРБ Иван Портних е популяризирал оскърбителен изказвания против членовете на " Алтернативата на жителите " и претендентите й в локалните избори. " Нещо повече - той се пробва да показа махленските си визии за локална политика за истина от първа инстанция. Ако в един различен подтекст бих подминал с подигравка делюзиите на един самозабравил се многомандатник, в хода на акцията нося отговорност пред обстоятелствата, които ще оказват помощ да извършите своя осведомен избор по време на вота за кмет ", написа в позицията на Димитров.

Според него засегнатите от думите на Портних евентуално ще заведат правосъдни искове за клюка, след което въпросът ще е чисто юридически. " По-важното е друго. Цялата пушилка има за цел да отклони вниманието от дебата за Варна. Там, където ние имаме причини и експертиза, Портних няма нищо. Ако имаше и малко разбиране от градустройство, Варна щеше да е доста друга ", добавя Димитров.

Според претендента за кмет на Варна, повдигнат от " Алтернатива на жителите ", " за да измие ръце от личните си грехове, с които санкционира Варна и варненци към този момент 10 години, Портних образно излага личната си непросветеност ".

Димитров припомня, че е задоволително да се хвърли единствено един взор върху Закона за устройство на територията, с цел да стане ясно, че цялата отговорност за устройството на дадена територия е на кмета и общинския съвет!

Той цитира и още един закон - за локалното самоуправление и локалната администрация, в който е посочено, че " Орган на изпълнителната власт в общината е кметът ".

" Крадецът вика: Дръжте крадеца " е национална мъдрост, доста подобаваща за последните събития ", написа в позицията си Христо Димитров.

Според него обаче проблемите на Иван Портних не са единствено със законите на страната и не произлизат само от " нелепостите, които приказва на конференции ".

" Искаме да напомним на Иван Портних, че " Алтернативата на жителите " събира и немалка част от огромните работодатели на град Варна. Естествено, че водещият претекст е да живеем в по-хубав, съвременен и проспериращ град. Но има и още нещо доста значимо, което ни събира. И то е, че заради влошената среда губим фрагменти, и то висококвалифицирани. Хората са свободни да избират къде да живеят и в случай че Варна не им предлага нужното, те избират други градове. Ще кажете, че това е проблем на компаниите. Не! Това е проблем на града, тъй като в случай че най-големите компании отслабват, то и работните места ще понижават, и налозите, които внасяме - също. Нека си зададем въпроса желаеме ли Варна да е стопански мощен град или желаеме да се превърнем в глуха провинция, накъдето ни е повел Портних ", написа още в позицията.

В нея се напомня и че сдруженията, " които бодат очите на многомандатника, от дълго време са надраснали районното си значение и са се трансформирали в желани сътрудници за доста други общини, държавни институции и частни сътрудници от целия свят ".

Текстът приключва с два въпроса към Иван Портних: за какво трансферира греховете на личния си екип, назначен от него, върху други хора и в случай че той не управлява процесите в общината и дейностите на своите подчинени, кой в действителност ги управлява.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР