Ако седмицата преди Великден по традиция се нарича Страстна, то

...
Ако седмицата преди Великден по традиция се нарича Страстна, то
Коментари Харесай

След Великден започва Светлата седмица – ето какви забрани и традиции важат за всеки свят ден:

Ако седмицата преди Великден по традиция се назовава Страстна, то тази след празника е известна като Светла седмица в православната традиция. В нея се популяризират светите апостоли и Света Богородица.

Светлата седмица приключва с втората Пасха в неделя. Светла седмица  е преносим празник. Тази година го означаваме на 17 Април 2023г. (Понеделник).

Тази седмица е наричана Светла, защото Възкресението на Христос донася прояснение за всички. Друго название е Нова неделя, защото с нея стартира цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение.

Тя приключва с Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите възпитаници, сред които бил и апостол Тома.

 свещи в черква

Народна обичаи за Светлата седмица

Светлата седмица е директно обвързвана с името на Тома. Той е бил един от дванайсетте апостоли на Иисус и не вярвал в Христово Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен деятел Тома не повярвал в това предсказание и изискал персонално да се увери, като допре раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и по този начин той самичък се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му елементарни. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

Тази седмица е наситена и с момински празници, измежду които максимален е честването на Светлата или Празната сряда.

Светли Понеделник

През цялата седмица не престават всенарони тържества отдадени на Възкресение Христово. Момите правят ритуала Ладуване.

Вярва се, че понеделник е благополучен и късметлийски ден. Хората споделят:

“Нов ден, нов шанс ” и за това през този ден стартират нова работа, градеж на къща, стопатска сграда или друга постройка, или стартират да копаят бунар.

В понеделник се влиза в нов дом, пали се за пръв път огън в ново огнище. Хората споделят, че роденото в понеделник дете ще е късметлия. Изключение от това предписание са понеделниците на Сирната и Тодоровата неделя.

Светли Вторник

Момите още веднъж правят ритуала Ладуване.

Народът счита вторник за неприятен, хаталия ден. Той е постен и през него се съблюдава полово табу.

Мнозина имат вяра, че жените, които кроят и шият облекла във вторник овдовяват, а на тези, които предат и тъкат – децата и житото на равнищата изгарят.

През този ден няма възбрана за домакинска или кърска работа, но не бива да се стартира нищо ново, нито нова работа, нито нов градеж. За най-лоши се считат вторниците на Сирната и на Тодоровата седмица. Но Светли вторник прави изключение.

Същността на Възкресение Христово е в обещанието, че индивидите още веднъж ще могат да се върнат в парадайса, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредност недели, когато тази светла новина би трябвало да доближи до всички.

Светла Сряда

На Светла сряда моми и ергени изпълняват обредната великденска игра Мара Лишанка.

На Светлата сряда от Светлата седмица се извършват два обичая, които се вършат за дъжд, изобилие, предотвратяване от градушка, бродници и неприятни заболявания. Често през тази седмица стопанките наново боядисвали яйца, които раздавали за душите на умряли близки.

Това е по този начин, тъй като съгласно антично вярване, раздаването на алените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

Смята се, че сряда е неприятен ден. На този ден се пости и се съблюдава полово табу.

Жените не мият косите си, а мъжете не се бръснат. Забранена е всяка женска домакинска работа, „ с цел да не изгорят децата и къщата ”.

Вярва се, че роденото на този ден дете ще е нещастно. Според някои най-лоша е разполовената сряда (25-я ден след Великден). Хората имат вяра, че който се разболее през разполовената сряда, го чака гибел.

За доста рискови се считат сряда на Сирната и на Тодоровата седмица. Но Светла сряда е изключение.

Светли четвъртък

Четвъртък е считан за благополучен ден. Роденото в четвъртък дете ще е щастливо, работливо и богато.

На този ден се влиза в нова къща и се пали първият огън в огнището. Четвъртък е благополучен и за започване на нова работа. Това е ден на висшия господ на гръмотевиците и светкавиците доста европейски митологии. Но четвъртъците на Сирната и на Тодоровата неделя са считани за рискови.

Светли петък

В Тракийските села петъкът след Великден се назовава летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора.

Петък се счита денят на Св. Петка, покровителката на дамите и на женската домашна работа. Навсякъде имат вяра, че това е тежък и неприятен ден.

Всеки петък е постен ден, през който се съблюдава полово табу. В петък дамите не работят с вълна, не перат и не се мият, с цел да не разсърдят света Петка. Смята се, че децата, родени в петък са нещастни и болнави.

През годината има дванадесет неприятни петъци, през които се не разрешава всякаква домакинска работа, съблюдава се непоколебим пост и полово табу.

Това са черните петъци против Водици, Трифоновден, Тодороровден, среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.

Светла събота

В съботапреди Софинден хората раздават просфорки и червени яйца в памет на неотдавна умряли свои близки.

Събота е отдаден на умрелите. В събота се вършат всички помени и задушници.

През този ден дамите не трябва да се мият и да перат, с цел да не люти сапунената пяна в очите на умрелите; те не кроят и шият облекла, тъй като, който се облече с такава дреха, ще почине.

Родените в събота, наричани съботници, могат да гадаят сънища, да разпознават магьосници и бродници, да виждат вампири, върколаци и таласъми. Даже Чумата се опасява от хора и кучета, родени в събота. Според някои вярвания, съботниците могат даже да се трансформират в змейове.

Съботите на месец март се назовават “бели ” и през тези дни дамите не перат и не простират бяло пране, не удрят с бухалка, не чукат в чутура, не садят бял лук, с цел да не бие град посевите.

Светла неделя, Томина неделя

Според Светото писание Господ сътворил света за шест дни, а на седмия седнал да си почине. Поради тази причина, последният ден от седмицата е избран за отмора. Но Господ е благословил труда на тези, които работят в неделя, с цел да обезпечат прехраната на децата си.

Сутринта в неделя, хората се измиват, обличат нови и чисти облекла и отиват на черква. В неделя се правят годежи и сватби, като се изключи неделите през Великите пости и Мръсните дни; в неделя се посрещат посетители.

През този ден на дамите е неразрешено да чистят, да перат или да шият облекла. Смята се, че който е роден в неделя ще успее да реализира всичко без доста труд. Лесно ще натрупа пари, парцел и познания, и постоянно ще бъде здрав, жизнен и мощен.

На Томина неделя има строга възбрана за женска домашна работа, изключително за пране и за простиране, с цел да вържат нивите и градините изобилен плод.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР