Ако се заслушате какво се говори в България, веднага ще

...
Ако се заслушате какво се говори в България, веднага ще
Коментари Харесай

Много хора в България можеха още да са живи


" Ако се заслушате какво се приказва в България, незабавно ще разберете, че всичко се върти в демонски кръг от съмнение, заблуди, политически безпорядък и агитация ": немският " Ди Велт " за скептицизма към имунизациите в България.

„ Там, където даже лекари са срещу имунизациите “ - по този начин е озаглавена обширна публикация в немския вестник „ Ди Велт “, отдадена на имунизационния песимизъм в България. Пред кореспондента на изданието Филип Фолкман-Шлук шефът на Онкологията в София доктор Стефан Константинов споделя за шока, който претърпял, когато при започване на тази година открил, че от лекарите в неговата клиника едвам всеки пети е подготвен да се имунизира против ковид. Германският кореспондент установи, че. По отношение на имунизациите България е на последно място в целия Европейски Съюз, написа „ Ди Велт “ и прецизира, че съгласно допитване на „ Евробарометър “ към 23% от - най-голям % в целия Европейски Съюз.
Редакцията предлага
" Тъжна работа "

Същия извод прави и вестник „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ (ФАЦ), където апропо четем: „ Няколко (макар и малко) страни от Европейски Съюз към момента са прекомерно надалеч от всеобщо имунизиране, в това число и измежду искащите да се имунизират. В България квотата възлиза на едвам 17% от възрастните “.

„ Тъжна работа “, споделя Стефан Константинов пред „ Ди Велт “ и споделя, че един от неговите неимунизирани сътрудници умрял от Ковид-19. Репортерът на немския вестник напомня, че съгласно изследване на американския университет „ Джонс Хопкинс “. И броят на пациентите в интензивните отделения в съответствие с популацията на България е доста по-висок, в сравнение с в Германия да вземем за пример, написа вестникът и цитира доктор Константинов с думите: „ Много хора можеха още да са живи “.

ФАЦ и „ Ди Велт “ пишат за амбициозните цели в Европейски Съюз и в частност в Германия да се доближи ниво на имунизации над 70 %. В България обаче няма нищо такова. Няма и ограничения за повишение на този дял, осведоми Филип Фолкман-Шлук и продължава: „ Но по какъв начин е допустимо това? Ако се заслушате какво се приказва в страната, незабавно ще разберете, че всичко се върти в демонски кръг от съмнение, заблуди, политически безпорядък и агитация “.

Германският вестник цитира Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията, съгласно който доста хора в България мислят, че към този момент са преболедували и по тази причина не се имунизират. Официално в България от Ковид-19 са боледували 7% от хората, написа немският вестник, само че прецизира, че съвсем никой не има вяра на това число. А за някакъв натурален стаден имунитет не може да става и дума, разяснява репортерът и цитира още веднъж Безлов, който се базира на едно проучване, поставящо под подозрение въпросния колективен имунитет. „ Дълбоко съмнение в формалните предизвестия “ - такава диагноза слага на българите създателят на публикацията и разяснява:

„ България се тресе политически, доверието в държавното управление по традиция е ниско. Миналата година хора от разнообразни лагери демонстрираха седмици наред безрезултатно против мафиотските структури и правосъдния произвол и упорстваха за оставката на държавното управление. (…) За да не отблъсне своите последователи, тогавашният министър председател Бойко Борисов практикуваше в пандемията една политика, която беше сходна с тази на Доналд Тръм. Гражданите на България имаха толкоз доста независимост, колкото съвсем на никое място другаде “.

" Благодатна почва за дезинформация и теории на заговора "

По-нататък в публикацията става дума за постепенно потръгналата и всъщност несполучлива имунизационна акция. В момента в София ръководи служебно държавно управление, партиите дискутират за предстоящ кабинет, а ясна позиция във връзка с пандемията няма, написа репортерът и още веднъж цитира доктор Константинов, съгласно който в България има удобна почва за дезинформация и теории на заговора. В тази връзка в публикацията става дума и за изявите на доктор Мангъров, който „ ежедневно сее подозрения за ефикасността на имунизациите “. „ Ди Велт “ цитира и политика от Има Такъв Народ Тошко Йорданов с думите, че персонално познавал хора, които били получили удар след имунизацията.

„ Далеч по-страшно е това, което става в обществените мрежи в България ", споделя Тихомир Безлов. Неговият Институт за проучване на демокрацията от дълго време следи по какъв начин се постанова съветското въздействие. Безлов е уверен: „ България е опитно поле за разнообразни съветски техники за оказване на въздействие върху обществата в Източна Европа “.

В края на публикацията в „ Ди Велт “ създателят търси отговор на изначалния си въпрос: за какво имунизационният песимизъм е толкоз публикуван таман измежду лекарите? Според Безлов една от аргументите се крие евентуално в събитието, че най-гръмогласни са възрастните и по-консервативни лекари, до момента в който доста млади лекари от дълго време са отпътували за чужбина. Той счита, че част от лекарите имат и чисто финансов интерес от това хората да не се имунизират и да няма строги ограничения. И „ Евронюз “ написа, че имунизациите основават доста работа за лекарите, до момента в който материалният им тласък е прекомерно невисок. Обширната публикация в немския „ Ди Велт “ приключва по този начин: „ В очакване на четвъртата вълна анализаторът Безлов приказва за „ огромния обществен опит “, който се организира в България ". „ Просто ще би трябвало да изчакаме дали страхът ще докара до растеж на имунизациите, изключително измежду по-възрастната част от популацията “, споделя Безлов пред немското издание.

*****

Вижте и това видео:
Защо българите не желаят да се имунизират?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР